България избира състава на своето 50-о Народно събрание в шестия

...
България избира състава на своето 50-о Народно събрание в шестия
Коментари Харесай

Как се гласува на изборите 2 в 1 на 9 юни

България избира състава на своето 50-о Народно заседание в шестия парламентарен избор за последните три години. Страната избира и представителите си в състава на Европейския парламент в петите европейски избори от влизането на България в Европейския съюз през 2007 година

Изборният ден стартира в 7 ч. и завършва в 20 ч., само че в случай че след този час пред секциите има чакащи, гласуването може да се удължи с най-много един час – до 21 ч.

Избирателите могат да гласоподават на хартия или с машина. Секциите за гласоподаване в страната ще са към 13 хиляди, а с машини ще се гласоподава в над 9000 от тях, които са с по над 300 регистрирани гласоподаватели.

В чужбина местата за гласоподаване са близо 800, като в към 250 от тях ще е вероятен избор с машина.

При избор с машина гласоподавателят получава смарт карта от секционната комисия. Тя се слага в долния завършек на машината с чипа напред и нагоре. След това се зарежда екран, на който би трябвало да се означи дали гласоподавателят желае да взе участие и в двата избора или не. При предпочитание за присъединяване в двата вота, ще се отвори първо бюлетината за българския парламент, а по-късно – бюлетината за евровота.

След гласуването, картата се вади от машината и се изчаква звуков сигнал преди да се вземат разписките от машинното гласоподаване. Картата се връща на член на секционната изборна комисия, а разписките се пускат в две разнообразни кутии.

Гласуването на хартия става с две обособени бюлетини в друг цвят – зелена за българския парламент и синя за европейския.

Както и на предходни избори, вотът се отбелязва със знак „ Х “ или „ V “ в квадратчето с номера на желаната групировка, на самостоятелен претендент или на опцията „ Не поддържам никого “.

Отдясно, в кръгче със съответния номер, може да бъде маркирана и преференция за претендент за депутат или евродепутат.

Отбелязването с тези знаци е фактически единствено в случай че е с химикал, пишеща със наследник цвят.

На вота за българския парламент гласуваме за 240 депутати, до момента в който за европарламента – за 17 депутати от общо 720.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР