България избира нов парламент в гласуване, което друг път не

...
България избира нов парламент в гласуване, което друг път не
Коментари Харесай

Фалстарат на машинния вот във Велико Търново, грешки в машинната бюлетина в Добрич

България избира нов парламент в гласоподаване, което различен път не помним - избор по време на пандемия - с маски, дезинфектанти и антиковид - ограничения. За първи път има мобилни секции, освен за трудноподвижни хора, само че и за карантинирани, въпреки и не за всички. За първи път, при специфични ограничения гласоподаваха и лежащи с коронавирус в лечебните заведения.

Извиха се опашки пред изборните секции в чужбина. За първи път имаше всеобщ машинен избор и тук-там съществени софтуерни и механически проблеми.

Те се появиха още в първите часове на изборния ден. Цял един регион - Велико Търново - остана без устройства за вота. Технически проблем смени местата на претендентите в преференциите на една политическа мощ, и ЦИК анулира гласуването с машини в целия район. Подобен проблем породи и в Добрич.

Изборният ден в област Велико Търново стартира в точния момент във всички секции, само че става известно никой от членовете на секционните комисии не е обърнал внимание при отпечатването на нулевия протокол, че подредбата на преференциите на една от обединенията не съответствува с този утвърдена от РИК, с което последните трима претенденти са изместени на първите три места.

За казуса стана ясно близо два часа след началото на вота, когато от обединението подадоха сигнал до РИК, а по обяд с решение на Централната изборна комисия машинното гласоподаване в цялата Великотърновската област беше прекратено.

От ЦИК обаче увериха, че вота на хората, които въпреки всичко са съумели да гласоподават електронно ще бъде зачетен. Проблеми с машинното гласоподаване имаше и на други места в страната.



Гласуваш с машина преференциално за един претендент - получаваш различен. Ситуация от Велико Търново.

" Първите трима станали последни трима и се е изместила цялата листа. При подаването на преференция за втория претендент - вие подавате примерно за петия ", сподели Димитър Димитров - представител на ЦИК:

7 часа сутринта - начало на изборния ден. Никой не подозира за това изместване. 9 часа - сигнал от една политическа мощ.

" Централната изборна комисия след разискване се наложи да вземе едно съществено решение да бъде прекъснато гласуването с машини в целия избирателен регион на Велико Търново ", сподели Таня Цанева - представител на ЦИК:

До съществени решения можеше и да не се стигне - в случай че членовете на комисии в Търново - 313 на брой- бяха забелязали грешката в нулевия протокол, който се отпечатва при започване на изборния ден от машината.

Ето какво сподели Нина Андреева - ръководител на СИК:
- Погледнахме - нули имаше на всички места и стартира изборния ден.

Проверихте ли, сверихте ли имената на хората с преференции дали дават отговор на това, което е одобрено от РИК?

- Не сме сверявали, тъй като мислехме, че всичко е канализирано.

Гласовете от тези машини ще бъдат регистрирани.

" Те могат да бъдат регистрирани, както са записани в действителност ", сподели Димитър Димитров - представител на ЦИК.

" При броене на гласовете - гласувалите машинно да бъде водещо начало номера на листата ", посочи Таня Цанева - представител на ЦИК.



Грешка и в машинната бюлетина в Добрич. Размествания в листите, повтаряне на име и повече кръгчета от нужното за преференциите. Герман Германов подал сигнал.

" Просто има разлика сред листата, която е записана в общинската изборна комисия и това, което е вкарано в самата машина. Този претендент, за който аз желаех даподам своя мажоритарен избор просто не попада ", сподели Герман Германов.

" Сигнализираха ни, че има повтаряне на имена, сбъркано име в тъй наречените нулев протокол ", споделя Цонка Велкова, ръководител на РИК, Добрич.

Кой е въвел погрешни данни и в Велико Търново, и в Добрич - към момента не е ясно.

Автор: Мирела Дончева, Милена Кирова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР