България иска две години отлагане на включването си в евентуално

...
България иска две години отлагане на включването си в евентуално
Коментари Харесай

Председателят на енергийната комисия: Ще искаме 2 години отсрочка за ембаргото на руския петрол

България желае две години отсрочване на включването си в вероятно възбрана на Европейски Съюз за вноса на съветски нефт като част от глобите против Русия поради нашествието ѝ в Украйна. Това се разбра в събота от изявление на ръководителя на Комисията по енергетика в Народното събрание Радослав Рибарски пред бТВ.

Към момента няма формален отговор на настояването на България за изключването ѝ от налагането на глобите върху съветския нефт, сподели Рибарски във връзка публикувана през вчерашния ден информация.

Вчера, базирайки се на свои източници, Ройтерс заяви, че Европейската комисия не приема настояването на българското държавно управление за изключване на страната от общите периоди за налагане на ембаргото. Еврокомисията обаче приема да се даде повече време на Унгария, Словакия и Чехия да се приспособяват към петролните наказания.

Според модифицираното предложение на Европейска комисия Унгария и Словакия ще могат да купуват съветски нефт от тръбопроводи по настоящите контракти до края на 2024 година, до момента в който Чехия може да продължи купува до юни 2024 година Европейска комисия предлга за всички останали страни от Европейски Съюз да се наложи възбрана за пазаруване на нефт от Русия, което да влезе в действие след 6 месеца, а за петролни артикули - след 8 месеца.

България също е поискала да бъде изключена от общото петролно ембарго, само че не са ѝ били препоръчани отстъпки в периодите. Причината е, че настояването на България " не е имало действителни причини ". Останалите три страни, на които е предоставена повече независимост на деяние, " имат справедлив проблем " за намиране на различни доставки, оповестява Ройтерс, базирайки се на своите източници в Европейска комисия.

" Разговорите не престават. Българското държавно управление е решило да направи всичко допустимо “, сподели в събота пред бТВ Рибарски.

По думите му за страната ни би трябвало да важат същите причини като за Унгария и Словакия, защото рафинерията в Бургас е настроена софтуерно за преправка на съветски нефт.

" Към момента сме безапелационни, че ще се борим до последно. Ако нещата опрат до кокала – да, най-вероятно ще наложим несъгласие (на решението за ембарго на съветския нефт) “, сподели Рибарски.

Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание не разяснява вероятните негативи на едно такова несъгласие за нашата страна и съобщи, че сега „ сме се концентрирали на позитивите “.

До края на идната седмица ще имаме отговор от Европейска комисия за нашето искане. „ Две години пролонгация желае България от тези наказания “, сподели Рибарски.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР