България иска да засили подкрепата си за усилията на ЕС

...
България иска да засили подкрепата си за усилията на ЕС
Коментари Харесай

Тагарев: България иска да дава боеприпаси на Украйна

България желае да ускори поддръжката си за напъните на Европейски Съюз да доставя Украйна с муниции, от които тя се нуждае, с цел да се продължи да се бори против съветските войски.

Това съобщи пред новият министър на защитата Тодор Тагарев.

Той приказва пред брюкселското издание преди почналата през вчерашния ден двудневна среща на министрите на защитата от НАТО. Една от тематиките е усилване на индустриалния потенциал на пакта в помощ на Украйна.

През май страните членки на Европейски Съюз се споразумяха да изпратят 1 милион 155-милиметрови снаряда и ракети за Киев до март 2024 година Те взеха решение да дават неотложно муниции от националните си ресурси, за което ще им бъдат отчасти възобновени разноските. Тази част от проекта е за 1 милиард евро.

Друга част на същата стойност е скица за взаимна поръчка за обезпечаване на муниции за Украйна и попълване на националните ресурси.

Европейската комисия предложи също по този начин 500 милиона евро за усилване на индустриалния потенциал, с цел да бъдат реализирани тези цели.

Като част от начинанието Европейската организация по защита (ЕАО) стартира план, съгласно който страните членки да разпореждат взаимно поръчки за муниции – както за попълване на личните си ресурси, по този начин и за изпращане в Украйна. България е една от едвам двете страни, които не са се включили към тази скица, твърди „ Политико “. Другата е военно неутралната Ирландия. (В реалност неприсъединилите се страни са три. Сред тях е и Дания, която е член и на НАТО. Най-малкото в уеб страницата на ЕАО не е упоменато тя да е станала част от плана – б.р.)

„ Имаме доста ясно желание да се присъединим към тази коалиция. Смятам, че ще можем да осигурим някои от нужните муниции за Украйна “, сподели Тагарев в изявление за „ Политико “.

„ Още няма политическо решение, само че сигурно ще поставим това изпитание и имам вяра, че ще намерим метод “, съобщи той.

Стъпката бележи изострен завой в политиката на балканската страна, чието ново държавно управление встъпи в служба предходната седмица след интервал на продължителна неустойчивост и пет парламентарни вота за две години, акцентира брюкселското издание.

Българският президент Румен Радев, който съгласно медията се употребява с невиждани пълномощия, с цел да назначава поредни служебни държавни управления, изключи в края на март опцията страната да се причисли към плана на ЕАО.

През декември 2022 година българските депутати дадоха зелена светлина на пакет от военна помощ за Украйна след доста боричкания. Но той бе стеснен до по-леки оръжия.

Твърди се обаче, че страната скрито е доставила съвсем една трета от нужните муниции на Украйна в началните етапи на войната посредством медиатори, оторизирани от предходното проевропейско държавно управление (на Кирил Петков – б.р.).

София официално се е включила към обединението, тъй като „ обичайно България се е специализирала в леки стрелкови оръжия, леки оръжия и муниции “ от руски времена, споделя Тагарев.

Според него даряването на изтребители „ МиГ-29 “ и системи за противовъздушна защита би било „ предизвикателство “, защото запасите на България са нужни, с цел да задоволят личните потребности на страната. Но той признава, че близо половината от танковете са на половин век.

Тагарев акцентира също, че страната е на път да извърши настояването на НАТО за увеличение на разноските за алианса на 2 на 100 от Брутният вътрешен продукт до 2024 година Той упорства, че това би трябвало да бъде минимумът.

Абсолютно е належащо Украйна да бъде позволена в НАТО, когато изискванията го разрешат, т.е. когато войната свърши, добавя българският министър на защитата.

Това обаче няма елементарно да мине в страна, където единствено 46 на 100 от хората считат, че войната в Украйна е по виновност на Русия спрямо Европейски Съюз, където междинният % е 88. Такива са резултатите от декемврийско изследване.

Тодор Тагарев признава, че е мощно угрижен от съветското въздействие в България. Той обмисля основаването на нови специфични подразделения за битка с съветските дезинформационни разкази.

„ Руският дипломат тук (в България – б.р.) и някои политически партии, авторитетни политици приказват в един глас. И това не е гласът на нашите съдружници “, заключава Тодор Тагарев.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР