България иска да се върне на картата на космическите изследвания.

...
България иска да се върне на картата на космическите изследвания.
Коментари Харесай

МВР връща България в… Космоса

" България желае да се върне на картата на галактическите проучвания ". Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на интернационалния семинар “Космосът в поддръжка на сигурността и защитата “, представен от Българска телеграфна агенция.

Той означи, че страната ни има забележителна история в това отношение и натърти, че Центърът за аерокосмически наблюдения в Министерство на вътрешните работи може да бъде мост към приемането ни в Европейската галактическа организация.

Организатори на събитието са Центърът за проучвания по национална сигурност и защита към Българската академия на науките, с поддръжката на Министерство на защитата и в съдействие с асоциацията EURISY. Зявената цел на семинара е " поощряване на нововъведенията в галактическите действия и стимулиране на софтуерния суверенитет в секторите на сигурността и защитата с оглед обезпечаване на по-добър продан сред гражданските и отбранителните проучвателен и иновационни общности ".

В ревюто си, Демерджиев описа за Центъра за аерокосмически наблюдения, който се намира в Министерство на вътрешните работи. По думите му планът за неговото развиване е претърпял трансформация и е решено, че той може да служи като основа, върху която да се развиват и цивилни планове както в областта на нововъведенията, по този начин и в науката.

Идеята е от информацията, която постъпва в центъра, откакто се обработи и отдели тази, касаеща бранш „ Сигурност “, останалите данни да бъдат предоставени на цивилни консуматори, уточни министър Демерджиев и добави, че тази информация ще бъде обработвана от Министерството на електронното ръководство, учени от Българската академия на науките (БАН) и от всеки, който може да способства в областта на обработката й.

Отпуснато ни е финансиране от 56 млн. евро и се надявам да успеем по този начин да конструираме този център и да разпределим неговите функционалности, че да получаваме оптимално качествена информация посредством модерни средства за нейната обработка, с цел да е потребна в доста сфери, уточни още вътрешният министър.

Министерство на вътрешните работи към този момент разгласява социална поръчка в края на предходната година на стойност 13 317 662 лв. без Данък добавена стойност по отношение на надграждане на Центъра за аерокосмически наблюдения и оптимизация на геоинформационния портал.

В обявлението за поръчката е записано, че се търси надграждане на хардуера с опция за приемане на данни от повече спътници и датчици, както и от безпилотни летателни системи и внедряване на актуален програмен продукт за обработка на постъпилите данни. Чрез публичната поръчка би трябвало да се изготвят също оперативни процедури за обмяна на пространствени данни за обсега на бедствията в действително време или близо до действителното време при съблюдаване на стандартите за оперативна съгласуемост.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР