България иска да получава ваксини само при нужда. Това стана

...
България иска да получава ваксини само при нужда. Това стана
Коментари Харесай

България и Полша заедно се изправят срещу монопола на Pfizer за COVID ваксините

България желае да получава ваксини единствено при потребност. Това стана ясно на брифинг на здравния министър Асен Меджидиев и полския му сътрудник Адам Ниеджиелски след среща сред двамата. Огромен брой ваксини бяха бракувани, напомни той. 1,4 милиона ваксини са закупени и платени, само че не са доставени, тъй като няма на кого да ги слагаме.

Полша първа е подкрепила България в договарянията за изкупуването на имунизациите , напомни той. И двамата министри не желаят да заплащат " такса наказателна клауза ". Те ще пишат до Урсула фон дер Лайен против монопола на Pfizer, анонсира Меджидиев, който е безапелационен, че няма да плащаме за нещо, което никой не желае. Няма и на кого да го продаваме, а би трябвало да бракуваме ваксини.

На доста по-полезни места могат да се вложат парите, планувани за имунизациите, означи здравният министър. Иначе с полския си колега е обсъдил дигитализацията на опазването на здравето.
 Меджидиев не вижда за какво да купуваме още коронавирус ваксини, които ще бракуваме
Меджидиев не вижда за какво да купуваме още коронавирус ваксини, които ще бракуваме

Той настоя пред еврокомисар Стела Кириакидес за преустановяване на контракта с Pfizer

Адам Ниеджиелски, министър на опазването на здравето на Полша, посочи на собствен ред, че двете страни са изправени пред сходни провокации. Той показа задоволството си, че България и Полша са на една позиция за имунизациите и в нежеланието си да закупуват нови ваксини. Също по този начин ще се търси подпомагане от Pfizer, като ще бъде изпратено писмо до акционерите на компанията с апел за отговорно отношение и ще им бъде обяснено, че обстановката в двете страни се е трансформирала - както във връзка с потребността от ваксини, по този начин и във връзка с войната в Украйна.
 Недоверието против Коронавирус имунизациите се пренесло и при имунизационния календар
Недоверието против Коронавирус имунизациите се пренесло и при имунизационния календар

Държавата да насочи старания към имунизацията против варицела и морбили, желае Меджидиев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР