България има значителни проблеми с човешките права, независимостта на съдебната

...
България има значителни проблеми с човешките права, независимостта на съдебната
Коментари Харесай

САЩ видяха проблеми с независимата съдебна система, корупцията и човешките права в България

България има обилни проблеми с човешките права, независимостта на правосъдната система, корупцията и свободата на изложение. Това регистрират от Държавния департамент на Съединени американски щати в за човешките права.

По отношение на човешките права и гражданските свободи са регистрирани съществени проблеми по отношение на неналичието на приемливост и дискриминирането по отношение на ромската общественост. Отчетени са проблеми, свързани с насилието над деца, както и с принуждение и закани над членове на ЛГБТ общността.

„ Съобщава се за роми, на които се отхвърля достъп до обществени места като банки, плувни басейни и нощни заведения “, пишат от Държавния департамент.

По отношение на корупцията от външното министерство на Съединени американски щати акцентират, че в страната има закони, които са ориентирани против противодействието и наказването на сходни случаи, само че това не е довело до резултат.

„ Прокуратурата заяви, че е работила по 274 следствия за корупция, които са довели до 17 обвинявания против 56 души и пет присъди “, се споделя в отчета.

За действието на прокуратурата е представен отчетът на Европейската комисия, в който се споделя, че комбинацията сред пълномощията на основния прокурор и позицията му във Висшия правосъден съвет „ води до значително въздействие върху прокуратурата, Висшия правосъден съвет и магистратурата “. Припомнено е и заключението по отношение на неналичието на опция за обжалване на решенията за отвод за формиране на следствия от страна на прокуратурата.

Във връзка с медиите в отчета се загатва, че самостоятелните издания са били обект на офанзива „ от страна на политици на всички равнища, като са били подлагани на административен и правосъден напън “. Припомнени са рецензиите в отчетите на разнообразни организации като „ Репортери без граници “, свързани с концентрацията на медийна благосъстоятелност. Те загатват и че предприемачът и народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски към момента има въздействие върху медиите.

„ Делян Пеевски, олигархът, който е най-известното олицетворение на това ненормално положение на бранша, продаде медиите си, само че неговото въздействие върху медийния бранш продължава да е проблематично “, написа Държавният департамент.

Припомня се с, както и признанието на Министерство на вътрешните работи за превишаване на пълномощията на служители на реда по време на противозаконния му арест на митингите през 2020 година

В умозаключение от Вашингтон обръщат внимание най-много на неналичието на успеваемост в случаите, свързани с нарушавания на човешките права и корупцията.

„ Органите на реда започнаха стъпки за обвиняването и наказването на представители на властта, които са нарушавали човешките права или са били забъркани в корупция, само че дейностите на държавното управление остават незадоволителни, а безнаказаността остава като проблем “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР