България има възможност да произвежда енергия от вятър в Черно

...
България има възможност да произвежда енергия от вятър в Черно
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: Време е в Черно море да може да се произвежда енергия от вятър

България има опция да създава сила от вятър в Черно море. Това написа във Фейсбук депутатът от „ Продължаваме промяната-Демократична България “ Ивайло Мирчев .

Думите му се отнасят за импортиран от неговите сътрудници през днешния ден проектозакон , съгласно който това може да стане допустимо в околните шест години . Публикуваме цялостния му коментар без редакторска интервенция. 

„ Време е в Черно море да може да се създава сила от вятър. Внесохме проектозакон, с който това да стане допустимо. Потенциалът от офшорен вятър в българската част на Черно море е над 116 GW (за съпоставяне двата реактора на АЕЦ „ Козлодуй “ са общо малко над 2 GW). Вятърните турбини работят в 46% от времето през годината, което ги прави благонадежден източник на сила.

Опит да произвеждаме ток в морето бе изработен и в предния парламент, само че животът му бе къс и законът по този начин и не стигна до гласоподаване в зала.

Първа допустима фаза е регионът към Шабла, където могат да се изградят единствено за няколко години най-малко 6 GW мощности, с което да се подсигурява енергийната самостоятелност на страната.

Румъния към този момент ни изпревари и в румънската част на Черно море към този момент се развиват планове за милиарди евро.

Очакването ни е законът да бъде дефинитивно признат през януари 2024 година, а към 2030 година да проработят първите вятърни турбини. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР