„България има техническа възможност да плаща в рубли за руски

...
„България има техническа възможност да плаща в рубли за руски
Коментари Харесай

Александър Николов: Имаме ресурса да не се стигне до чувствително поскъпване

„ България има техническа опция да заплаща в рубли за съветски газ, само че това крие рискове”. Това съобщи в студиото на " На Фокус " министърът на енергетиката Александър Николов. На въпрос дали двамата със Слави Трифонов са коментирали дали Има Такъв Народ ще напусне обединението, Николов съобщи следното: „ Не сме говорили. Ангажиментът, който съм поел, е да си правя работата оптимално добре. От там нататък политическите решения се разискват на друго ниво”.

Той съобщи, че, в случай че е належащо може да подаде оставка във всеки един миг. Той разяснява и тематиката за газоподаването в България. По думите му, българското енергийно сдружение и сега съблюдава всички клаузи по контракта си с „ Газпром”, а съветското едностранно е прекратило връзките. Руски газ през България продължава да тече, само че единствено пренос.

„ Имаме техническа опция да плащаме в рубли, само че в случай че всички други елементи са по естествен метод и „ Булгаргаз” не се подлага на риск. „ Булгаргаз”има обвързване - чисто комерсиално, да декларира съответните количества от контракта. Благодаря на екипа на Българския енергиен холдинг и на всяко едно сдружение под шапката му. Всички управителни органи имат оперативна независимост да взимат решения. След инспекция е открито, че от българска страна се съблюдават всички условия по контракта с „ Булгаргаз”. Това се прави с една цел - България да резервира позицията си на предан и дълготраен сътрудник ", разясни енергийният министър.

В спирането на доставките на съветски газ за другите страни, енергийният министър вижда една аналогия – договорите на всички страни изтичат в края на годината.

В жизненоважни планове се трансформират интерконектора с Гърция и терминала за полутечен газ в Александруполис. През юни се чакат и двата кораба с полутечен газ от Съединените щати. Детайлите от коя и посредством коя компания го купуваме към този момент не стават ясни.

2/3 от доставките на синьо гориво у нас отиват за топлофикациите. От 1 юли се чака съществено повишаване на парното и топлата вода. Точните плановете обаче не са оповестени, само че Николов допусна, че скокът ще е над 20%.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР