България Има шанс да няма сделка за изтребителите, България е

...
България Има шанс да няма сделка за изтребителите, България е
Коментари Харесай

Има шанс да няма сделка за изтребителите, България е готова на 2 млрд.

България Има късмет да няма договорка за изтребителите, България е подготвена на 2 милиарда От Съединени американски щати обясниха, че сумата от 1,6 милиарда $ не е последна, а Каракачанов уточни, че рационалната цена е 2 милиарда лева  Виолета Русенова 6 юни 2019, 17:09  Има късмет да няма договорка за изтребителите, България е подготвена на 2 милиарда Източник: Nova.bg
ма късмет да няма договорка сред Съединени американски щати и България за изтребителите, само че той е не повече от 25%. Това сподели пред публицисти министърът на защитата Красимир Каракачанов, оповестява Агенция „ Фокус “.

„ Ако двете страни не намерят допустима среда, на която да се срещнат, има подобен късмет “, съобщи той.

На въпрос по какъв начин ще разяснява разминаването сред това, което американският конгрес е дал своя вот, и това, което българският парламент е дал като мандат за изтребителите, Каракачанов акцентира, че конгресът е дал своя вот разрешението, което той дава на американското държавно управление като таван. „ Това не е сумата, на която да бъде подписан договорът. Американският конгрес дава оптималната сума, на която държавното управление може да подписа контракт с България “, изясни той.

Министърът на защитата даде образец със Словакия, за която конгресът е дал своя вот 2,8 милиарда $, а словашкото и американското държавно управление подписаха контракт за 1,8 милиарда $. Каракачанов уточни, че чака оферта под началната, получена в края на предходната година. „ Смятам там да се срещнат двете страни “, съобщи той.

По думите му оптималната естествена сума, която България може да си разреши, е 2 милиарда лева „ Няма да режем нито от броя, нито от качествата на самолета “, посочи той.

1,6 милиарда $ не е крайната цена на изтребителите F-16. Окончателната последна цена ще зависи от българските условия. Това се споделя в позиция на посолството на Съединени американски щати у нас, съобщи БГНЕС.

„ Американското законодателство изисква изпълнителната власт да уведоми Конгреса за евентуална продажба на въоръжение на съдружници в НАТО, цената на което надвишава 50 милиона $. Планираната от България облага на осем изтребителя F-16 попада в тази категория “, напомнят от дипломатическата задача на Съединени американски щати.

От там означават още, че вчерашната нотификация до Конгреса е рутинна процедура и не се чака несъгласие от негова страна. Нотификациите са въпрос на публично притежание. „ Важно е да се означи, че цената, представена във формалната нотификация до Конгреса, не е окончателната цена на програмата “, акцентират от посолството на Съединени американски щати.

Каракачанов разяснява и дотациите на партиите.

Той изясни, че съществува и вид, при който може да бъде подложен таван на дотацията. Той обаче още веднъж нямало да подсигурява равнопоставеност. „ 1 лев е алегорично, само че пък, както виждате, с тематиката със дотациите опозицията постоянно спекулира, когато е в съпротива, а когато е във властта, не прави нищо. Ето в този момент министър председателят им предлага едно решение, Народното събрание ще го разиска ", сподели той пред "Плюс-Минус. Коментарът след новините” по NOVA.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Виолета Русенова Източник:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР