България има само две месеца, за да приеме европейска директива,

...
България има само две месеца, за да приеме европейска директива,
Коментари Харесай

ЕК с ново условие за автомобилите - да имат специална система за сигурност

България има единствено две месеца, с цел да одобри европейска инструкция, която е обвързвана с прегледите за инспекция на техническата редовност на колите. Документът изисква колите у нас да са оборудвани с E-CALL системата за сигурност, посредством която автомобилът самичък може да се свърже с телефон 112 при положение на злополука. С тази система са оборудвани новите коли, създадени след 2019 година Това са не повече от 5-10% от колите у нас.

Как работи системата – при положение на потребност, изключителна обстановка или пътен случай, колите могат сами да се свържат със незабавна помощ.

Преди няколко дни Европейската комисия порица България поради това, че не е изпълнила инструкция, обвързвана с периодическите прегледи за инспекция на техническата редовност на моторните транспортни средства и техните ремаркета. Срокът за приемането на наредбите бил септември 2022 година Сега страната има два месеца, с цел да предприеме ограничения, или Комисията ще сезира Съда на Европейски Съюз. Изискване на директивата е и колите да разполагат с E-call системата за сигурност. За да разберем повече до нея се допитахме до автомобилния специалист Румен Дунев.

Румен Дунев: Системата е построена по този начин, че при по-силен удар, който основава назад противодействие, автомобилът автоматизирано изпраща сигнал до най-близкия център за незабавна здравна помощ, алармира за ПТП и изпраща точни координати.

Георги Карамфилов: Нека кажем кои коли имат тази система. Ние сега сме пред два автомобила, създадени една и съща година – 2022 година, едната кола има тази система, а другата я няма.

Румен Дунев: Да, и двете коли са създадени в една и съща годината. По-скъпият автомобил e висок клас и тази система се води като екстра към колата. Другата кола е по-бюджетна и макар че е създадена същата година, няма тази система. Много е мъчно тя да се конфигурира, тъй като е доста скъпа, защото е планувана единствено за по-висок клас коли.

Румен Дунев описа, че системата се състои от електронен модул, бутон за ръководство и антена, с която праща GPS координати. Направихме и проява върху нашия автомобил, създаден 2022 година, с цел да разберем къде би трябвало да се инсталира системата за сигурност E-call.
Ето тук би трябвало да има мостра, на тавана на автомобила, с цел да се конфигурира такава система. За страдание той е бюджетен клас и няма такава, а откъм гърба не е планувано да се конфигурира антената, която праща GPS координатите.
Румен Дунев, авто специалист

Инсталирането на e-call системата върху бюджетен клас автомобил, твърди Дунев, може да коства колкото самата цена на колата.Влизаме в по-високия клас автомобил, с цел да разберем повече по какъв начин работи E-call системата.
Дунев изясни, че в случай че претърпим ПТП, колата автоматизирано ще изпрати сигнал до най-близкия център за незабавна здравна помощ, ще изпрати и точни географски координати, с цел да бъде изпратен допустимо най-бързо екип.Въпреки че доста дребен брой от колите в България имат такава система, техните притежатели могат да я употребяват и в помощ на други хора. Румен Дунев: Ако забележим, че има злополука, спрем да окажем първа здравна помощ и натиснем бутона, то колата за спешна помощ ще дойде на координатите на нашата кола. По този метод тези, които имат e-call система, могат да са потребни на останалите. Георги Карамфилов: А какво става с тези хора, които имат 20-годишни коли и няма по какъв начин да си разрешат тази система. Те какво вършат? Румен Дунев: Това е една доста огромна тематика, не знам дали е най-правилно Европейски Съюз да стартира с тези наставления, които са свързани с финансовото положение на хората. Може би би трябвало да се постави рамка като минимална работна заплата и страната да изплаща част от сумата за автомобил с такава система.Е-CALL системата към този момент действа и има връзка с центровете за незабавна здравна помощ у нас. Оттук нататък на ход са институциите и жителите. Парламента има два месеца да одобри европейската инструкция, а със същото време разполагат жителите и пътна полиция да синхронизират талоните на колите с европейските условия. В противоположен случай страната ще бъде задължена да заплати за забавянето.

Целия репортаж вижте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР