България има перфектните и сериозни аргументи да отложи спирането на

...
България има перфектните и сериозни аргументи да отложи спирането на
Коментари Харесай

Иван Хиновски: Имаме перфектни аргументи да отложим спирането на ТЕЦ-овете, но няма кой да ги обоснове

" България има съвършените и съществени причини да отсрочи прекъсването на въглищните централи. Поне най-малко 2030 година да стартира процесът. Ние сме пред сериозна енергийна рецесия, пред районен недостиг ".

Това сподели пред БНР енергийният специалист Иван Хиновски, ръководител на Българския енергиен и минен конгрес, и добави:

" Разочарован съм, тъй като ние не умеем да излагаме ясно и аргументирано позициите си. Много пъти е казвано, че не би трябвало да се пъчим и да заявяваме, че няма да вършим това и няма да стопираме. Трябва да седнем и аргументирано да изложим нашите тези, което направи Сърбия, която съумя да отсрочи периодите за затваряне на въглищните си централи, въпреки че не са член на ЕС/ЕК, само че те вземат участие в Плана за обективен преход. Така и не се откриха български качествени служители, които да седнат и да го създадат. Това е огромният проблем ".

По думите на Хиновски в идващите 10-12 години би трябвало да се влага в създаване на акумулиращи мощности:

" Има фотоволтаици, само че сред 22 часá и 6 часá няма фотоволтаично произвеждане и не влиза електрическа енергия в мрежата.... В момента построени фотоволтаици ги стопират денем, тъй като има свръх сила, а след залез слънце има нула сила ".

Според него, в случай че в тези условия бъдат спрени въглищните централи, ще се стигне до режим на тока.

" Средствата по Плана за обективен преход са към 800 милиона. Аз, в случай че бях управленец, щях да се откажа от тези пари. 800 милиона се изкарват за една година от Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", разяснява още енергийният специалист и добави:

" Бих предложил на хората, които водят договарянията, да изложат следния сюжет - когато стопански стане нерентабилно производството в комплекса " Марица изток ", когато цената на въглеродните излъчвания нарасне толкоз, че цената на производството стане непазарна и има потребност от дотации, тогава да стартира извеждането от употреба на централите. А те сега са печеливши ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР