България има основание да претендира да бъде място за преговори

...
България има основание да претендира да бъде място за преговори
Коментари Харесай

Радев: България има основания да бъде място на преговори между Русия и Украйна

" България има съображение да претендира да бъде място за договаряния сред Русия и Украйна.

Така отговори президентът Румен Радев през днешния ден на въпрос дали страната ни може да има посредническа роля.

Той добави въпреки всичко, че това би трябвало да стане в съгласуваност и с Европейски Съюз.

" Трябва да търсим единно европейски решение, метод. България беше включена в листата с неприятелските страни на Русия (заедно с целия ЕС- бел. ред.), което беше едно неуместно решение ", сподели още президентът.

Радев отиде на границата в Румъния на " Дунав мост ", на краткотрайния пункт, през който влизат бежанците от Украйна. И оттова изиска допустимо най-бързо да бъде решен казусът с издаването на документи за идентичност на влизащите в страната украинци, огромна част, от които, по думите му, били с български генезис.

" Това е наш дълг, само че би трябвало да бъде и част от нашата демографска политика ", разгласи той като не стана ясно кое от двете е водещо в отношението към хората, спасяващи се от война в страната си.

„ Надявам се, че тази рецесия ще даде на 47-ото Народно заседание опция да задейства нещо, което от дълго време чакаме. Голяма част от тези хора са с български генезис и чакам по най-бързия метод да бъде решен казусът с издаването на документи за идентичност на хора от нашата историческа диаспора. Те би трябвало да имат опция да се включат интензивно в пазара на труда, да употребяват обучение и медицински услуги, да имат всички права “, сподели още президентът.

Той изясни по какъв начин при срещата си с бежанци, те били извънредно признателни, само че питали - мога ли да остана в България, мога ли да работя в България, може ли детето ми да върви на учебно заведение и детска градина. Трябвало да има ясни отговори на тези въпроси.

Президентът очаквал страната като главен координатор и уредник на всички тези действия да бъде още по-ангажирана и срочно да изготви логаритъм, в който да е пределно ясно какво е разпределението на отговорностите сред централната и локалната власт.

Радев благодари на всички доброволци, жители, на всички, които не чакат страната. Благодарности имаше и към организацията, основана от общината в Русе.

По думите му обаче Националният спешен щаб трябвало да дава по-добра информация и не е задоволителен единствено телефон за връзка. Очаква се скоро да има обединен портал с подробна информация.

На въпрос дали " Гражданска отбрана " не би трябвало да е обособена конструкция още веднъж, той даде да се разбере, че не е надалеч от сходно схващане, като изясни - " имаме затруднена организация сега, ", защото разнообразни функционалности били разхвърляни сред разнообразни институции. Той си напомни и че е имало стратегии за гражданска отбрана в учебно заведение, като допусна, че би трябвало да се върнат.

" Трябва да имаме единна национална система за ръководство при рецесии, да има съответната нормативна база. Имаме доста работа, ще я придвижим бързо ", добави.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР