България има нужда от редовен кабинет, с ясен хоризонт, с

...
България има нужда от редовен кабинет, с ясен хоризонт, с
Коментари Харесай

Пеканов: Трябва редовно правителство и затягане на фискаланата политика за Еврозоната

" България има потребност от постоянен кабинет, с явен небосвод, с ясна стратегия, със споделени цели, които гледат към бъдещето. Такива цели ни се дават и от Европейската комисия, от Организацията за икономическо съдействие и развиване.
Прочетете още
Има доста неща, към които можем да се обединим ", съобщи пред bTV служебният вицепремиер по европейските средства Атанас Пеканов.

" България би трябвало да покрие критериите за влизане в еврозоната, те са пет. Не покриваме критерия " инфлация ", даже и през днешния ден беше наранено това от генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. За да намалее инфлацията, би трябвало да се стяга и фискалната политика, освен паричната. В отчета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз ясно е казано, че би трябвало да се усъвършенстват помощите за семействата и бизнеса. Те би трябвало да отидат единствено при най-нуждаещите се и за компаниите, които пестят сила. Правителството прави стъпки за понижаване на инфлацията. Тя е проблем на всички места, само че към този момент спада ", разяснява той.

" Членството ни в Организацията за икономическо сътрудничество и раз е един от значимите ни външнополитически цели за страната ни. През последните месеци служебният кабинет продължи да работи извънредно интензивно за това. Организацията е изготвила стопански обзор, който ни дава насоки накъде би трябвало да се движим.

Сред значимите тематики са постоянните обществени финанси, правосъдна промяна, залагане на високи стандарти в образованието, да вършим обществена поддръжка там, където е значима и потребност, декарбонизация и зеления преход. Това са тематики, които са ни дадени като рекомендация и те ще подобрят България ", уточни министърът.

„ Организацията за икономическо сътрудничество и раз е организация на развитите стопански системи - там, където Брутният вътрешен продукт е най-голям на глава на човек, стандартът на живот, приходите. Институциите би трябвало да се борят за това, а със следването на рекомендациите стопанската система ни ще стане по-устойчива. Има по какъв начин да се движим напред.

Като рекомендация от организацията получаваме да се адресира проблема с отчетността на основния прокурор, да се ускори правосъдната промяна. През януари беше признато законодателство за отбрана на лицата, които подават сигнали за корупция. След много работа - от страна първо на министър Надежда Йорданова, а по-късно на министър Зарков, това законодателство беше признато ", уточни министър Пеканов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР