България има нужда от правилните решения в зала. Огромен риск,

...
България има нужда от правилните решения в зала. Огромен риск,
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Кирил Петков:България има нужда от правилните решения в зала

България има потребност от верните решения в зала. Огромен риск, че няма да се реализира крайната цел, а този риск щял да накара хората да заплащат през цената на тока обстоятелството, че новите мощности в АЕЦ „ Козлодуй “, ще се построяват единствено от една компания. Това съобщи съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков в коридорите на Народното събрание.

Още гледайте във видеото на SafeNews:

Няма по какъв начин да има някакъв различен вид да има в останалите договаряния,

някаква опция ГЕРБ и Движение за права и свободи да имат болшинство и в регулаторите, и в службите. Това няма по какъв начин да стане “, продължи той.

„ България има потребност от поемането на отговорност. Стига толкоз димки кой ще бъде външен министър. Всичко друго е спектакъл, който отвреме-навреме се счупва. Надяваме се от ГЕРБ на някакво предложение. България има потребност от верните решения в зала и като се сяда на действителни договаряния. Въпросът е Комисия за защита на конкуренцията ще работи ли в идващите 5 години? Ще имаме ли Пепи Еврото в идващите 5 години? Това са същинските въпроси. “, сподели още Петков.

„ Това решение не е финалното, че това ще бъде единственият строител. Ние подвигаме червен байрак, това не е вярно. Народно събрание би трябвало да прокарва закони. Няма по какъв начин да допуснем да има в останалите договаряния ГЕРБ и Движение за права и свободи да имат болшинство и в регулаторите и в службите. Това доверие, което би трябвало да има сред сътрудниците, го няма. С този вид решения се потвърждава нашата теза, че би трябвало да има равнопоставеност “, съобщи Петков.

 

SafeNews напомня, че след траял повече от два часа спор, депутатите одобриха с един глас повече решението да се водят договаряния с единственият класиран участник за строителство на 7-и и 8-и блок – корейската компания „ Хюндай “. Народните избраници отхвърлиха предлагането на ПП-ДБ в договарянията да бъде включен и още един участник – компанията „ Бехтел “.

Приетото предложение беше на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, а отхвърленото на ПП-ДБ. Първото решение завоюва с 112 гласа „ за “ против 111 – „ срещу “. Освен ГЕРБ и Движение за права и свободи, предлагането беше признато от Има Такъв Народ.

Максималната цена на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “ би трябвало да бъде до 14 милиарда $, а цената на тока под 127 лв. за мегаватчас. Очаква се до края на март американската компания „ Уестингхаус “ да разгласи своята първа планирана цена на плана. На тази база ще се договаря и със строителя.

 

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР