България има нужда от АЕЦ Белене“ и от нов реактор

...
България има нужда от АЕЦ Белене“ и от нов реактор
Коментари Харесай

ВМРО: България има нужда от АЕЦ „Белене“ и от нов реактор в „Козлодуй“

„ България има потребност от АЕЦ „ Белене “ и от нов реактор в „ Козлодуй “. Всичко друго е компромис!, написа на страницата си във Facebook съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов. По думите му „ въпросът въобще не е „ или “ “, а мотивът за изразената позиция е следващият спор към това дали да се даде нов старт на градежа на АЕЦ „ Белене “, или да се създадат вложения в нов реактор в АЕЦ „ Козлодуй “.

„ Поне за нас във Вътрешна македонска революционна организация, а и за всички, искащи да се развива нуклеарна енергетика в България. Двата плана могат да се развиват по едно и също време - единият посредством стратегически вложител и надзорен пакет акции за страната, а другият - финансиран от АЕЦ „ Козлодуй “ със лични средства “, показва Веселинов. Той напомня и че във втория мандат на Борисов съдружните му сътрудници от демократичната десница (тогава Реформаторския блок, през днешния ден ДБ) са спрели „ Белене “, а техен главен претекст е бил неизгодната цена от 16 ст./киловатчас.

„ Днес тя се търгува на тройно по-скъпо и нищо не вещае нещата да се трансформират към положително за потребителите. Но пък това е късмет за България да притегли вложители, тъй като няма доста нуклеарни планове в Европа в толкоз напреднала фаза - с утвърдени площадки и настоящ Оценка на въздействието върху околната среда “, акцентира Веселинов. По думите му Вътрешна македонска революционна организация постоянно са били за развиването на нуклеарната сила в България, а въпросът с нуклеарните мощности на страната е издигнат от партията още през 2002 година.

„ Именно по самодейност на Вътрешна македонска революционна организация през 2005 година бяха събрани 500 хиляди подписа срещу затварянето на блоковете на АЕЦ „ Козлодуй “. Тогава обаче референдум не беше извършен. През 2012 година, още веднъж по самодейност на Вътрешна македонска революционна организация, беше повдигната тематиката за нови нуклеарни мощности в страната ни за подсигуряване на енергийната ни самостоятелност. Това беше единственият досега публичен избор по тематиката, въпреки и много килнат откъм въпроси и осведомителна акция от страна на страната “, акцентира Искрен Веселинов. Той прецизира, че заради напредващата енергийна рецесия в Европа, EС е заговорил за вложения от 500 милиарда eвpo в атомни електроцентрали от ново потомство до 2050 година, както и че занапред ще се обясни и по какъв начин това ще се съчетава с идеологията на налаганата старателно „ Зелена договорка “.

„ Дали ще го направи това държавно управление, или ще би трябвало да отстъпи властта на друго, по-отговорно, само че на България е нужна АЕЦ „ Белене “ - освен поради вложените в нея милиарди, необходим е и нов блок в АЕЦ „ Козлодуй “! “, прави своя главен извод съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР