България има нещо, което много други държави се стремят да

...
България има нещо, което много други държави се стремят да
Коментари Харесай

Шансът да прескочим едно или няколко нива

България има нещо, което доста други страни се стремят да намерят или развият - гений, има вяра Любомир Минчев, създател и мажоритарен притежател на " Телелинк "

- Господин Минчев, доколко българският бизнес е цифровизиран? Възползва ли се оптимално от изгодите, които ИТ напредъкът дава на модерния мениджмънт?

- В съпоставяне с множеството страни от ЕС-27 ние сме на по-задните места. Трябва обаче да се регистрира, че през последните две-три години у нас бяха основани повече от 30 хиляди работни места в ИТ промишлеността, в това число локални и непознати аутсорсинг компании. Вече има вложения в център за развойна активност на водеща международна компания, и то със относително висока значителност за цялостното є продуктово портфолио. Развиват се и локалните компании, които също се пробват да преминат от работа по поръчка към създаване на лични решения и артикули. Тоест в България има нещо, което доста други страни се стремят да намерят или развият - гений! Трябва да гледаме оптимистично напред, а не да проучваме аргументите за какво не е станало до момента! България има шанса да прескочи равнище или дори равнища и да излезе измежду по-напредналите страни.

- Освен с края на хартиените документи с какво друго мениджърите би трябвало да свързват цифровата промяна?

- Дигиталната промяна би трябвало да се свързва на първо място с организационните промени, които приспособяват компанията към новите действителности. Живеем в най-динамичната ера от развиването на човечеството и измененията се случват с доста по-висок интензитет от когато и да било преди този момент. Технологиите форсират всичко и с цел да сме конкурентоспособни, би трябвало да се научим да се трансформираме по-бързо, в сравнение с сме правили това досега.

- От кои отдели би трябвало да стартира процесът на цифровизация и чия би трябвало да е отговорността за трансформацията във компанията?

- Дигиталната промяна не е в пълномощията на ИТ шефа, който купува идната версия на програмен продукт или хардуер, а е от компетентността на висшите управителни фрагменти - изпълнителен шеф или даже борда на шефовете, защото визира главния бизнес.

- По какъв метод българският бизнесмен гледа на изкуствения разсъдък и в кой миг ще е податлив да го допусне във компанията при вземането на значимите решения?

- Много малко са компаниите освен в България, само че и по света, които влагат в изкуствен интелект под някаква форма. В последно време обаче от ден на ден компании осъзнават опциите, които дават данните, и чакам да стартират да търсят решения по какъв начин да ги употребяват по най-хубавия метод. Това е обвързвано и с вложения в решения, основани на изкуствен интелект. За да стартира да действа дейно една система, основана на artificial intelligence (AI - неестествен интелект), тя би трябвало да бъде в началото " подготвена ". Все още хората играят основна роля във формулирането на дилемите и настройването на системата на база на получените резултати. Това е муден и трудоемък развой и не чакам да има артикул на пазара, който да може да взема решение този проблем по елементарен метод, най-малко не в околните пет години!

Едно обаче е несъмнено - без осъществяване на цифрова промяна във компанията потреблението на изкуствен интелект би било извънредно мъчно или даже невероятно.

Интервю: Венцислав Савов    
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР