България има най-важния капитал, за да се върне на световната

...
България има най-важния капитал, за да се върне на световната
Коментари Харесай

Президентът: България има потенциал да се утвърждава като водеща страна в сферата на научните разработки 

България има най-важния капитал, с цел да се върне на международната карта на научно-техническия напредък измежду водещите страни: млади и надарени хора със блян да се развиват и да способстват за развиването на страната, както и учени със солидни разработки и резултати в научните проучвания. Това съобщи президентът Румен Радев, който посети през днешния ден Националния център по мехатроника и чисти технологии – кампус „Студентски град“. В кампуса, построен в Технически университет-София, има комплекс от 16 лаборатории с извънредно съвременно за страната съоръжение. Президентът прегледа част от тях в границите на визитата си и организира диалог с ректорското управление на университета.

В приветствието си на гала с присъединяване на ръководителите на лабораториите, построени в кампуса, президентът посочи, че реализацията на плана има голямо значение освен за българското обучение и просвета, само че и за бъдещето на България в свят, в който от ден на ден ще се изостря икономическото и софтуерно противоборство. По думите му в бъдеще, в което светът ще се разделя на страни, които развиват високи технологии и задават дневния ред, и на страни, които употребяват наготово тези технологии и извършват дневния ред, заложен от други, ще печелят тези народи, които освен издигат науката и образованието като стратегически и народен приоритет, само че и които усъвършенстват своята научна и просветителна инфраструктура.

„ Никога няма да можем да достигнем обществено и икономическо доближаване с развитите страни от Европейски Съюз, до момента в който не реализираме доближаване региона на в образованието и научната инфраструктура. Този център е значима стъпка точно в тази посока “, уточни още президентът. Румен Радев благодари на всички вложили визия, воля, темперамент, безрезервност, с цел да бъде основан Националния център, да се даде посока и да се сътвори климат всички сътрудници в плана да обединят сили и сила, тъй че България да се нарежда като водеща страна в областта на научните разработки.

Проектът за Национален център включва построяването на 3 кампуса – по един в ТУ-София, в СУ „ Св. Кл. Охридски “ и в Българска академия на науките. Той ще сплотява водещи учени от участващите научни организации и университети в плана в който сътрудници са 17 научни организации, в това число Централната лаборатория по приложна физика към Българска академия на науките – Пловдив и други водещи институти на Българска академия на науките, Технически университет – София, Софийски университет „ Св. Климент Охридски “, Технически университет – Варна, Технически университет – Габрово и Химико-технологичния и металургичен университет. Като сътрудници са привлечени и университети в Израел, Холандия и Швейцария, както и представители на бизнеса. Целта е да сътвори водеща в региона на мехатрониката и чистите технологии научна институция, която да на
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР