България има намерение да построи ядрена централа в Белене и

...
България има намерение да построи ядрена централа в Белене и
Коментари Харесай

Македония обмисля да стане ли акционер в АЕЦ „Белене”

България има желание да построи нуклеарна централа в Белене и кани прилежащите страни да се включат в плана, който, съгласно експертните оценки, ще коства над 6 милиарда евро. Македонското държавно управление е показало интерес и сега прави разбор дали да се включи, заяви Македонската осведомителна организация, представена от БГНЕС.

В тази връзка българското държавно управление е разгласило публично известие във вестника на Европейския съюз за пускане на процедурата за стратегически вложител. София чака, че към плана да проявят интерес Македония, Сърбия и Черна гора. Сръбски вестници обаче към този момент излизат със заглавия, съгласно които България упражнява влияние страната да се включи с вложения, видя кореспондент на " Мениджър Нюз "

До момента построяването на АЕЦ „ Белене ” бе отлагано няколко пъти, като за последно това се случи напролет на 2012 година През ноември-декември 2010 година след визитата на тогавашния министър председател Владимир Путин в България, „ Росатом ” пое ангажимент за строителството на втората АЕЦ, предлагайки цена от 6,3 милиарда евро.

Правителството на Република Северна Македония съществено обмисля разновидностите, дадени от българските управляващи в търсене на стратегически вложител за атомната електроцентрала, с оглед да се обезпечи енергийна самостоятелност и непоклатимост на страната. Има първичен интерес към присъединяване в този план и сега се вършат подробни разбори. След това обществеността ще бъде осведомена за позицията и подхванатите стъпки, гласи формалната позиция на  Скопие.

Председателят на Комисията за енергийно контролиране на Северна Македония Марко Бислимовски поддържа концепцията страната да се включи в построяването на АЕЦ „ Белене ”. Той уточни, че македонските ресурси от въглища ще стигнат за 15 години и даже по-късно да бъдат сменени с природен газ, македонската енергетика ще остане подвластна от вноса.

„ Идеята да се влага в нуклеарна централа в прилежаща България е добър метод да си осигурим в бъдеще базова сила, която да размени производството на ток от Топлоелектрическа централа ”, счита Бислимовски.

„ Вярвам, че инвестицията в АЕЦ „ Белене ” в България “ е добър план за Македония. Разбира се, държавното управление и други вложители би трябвало да договарят за изискванията, при които би трябвало да се построи. По принцип моето персонално мнение е, че би трябвало да влезем в такива районни планове, като вземем поради енергийния капацитет, който имаме като страна ”, показва ръководителят на македонския енергиен регулатор.

Според него Северна Македония би трябвало да се влага в минимум 500 мегавата от АЕЦ „ Белене ”, която се планува да има два блока, всеки с мощ по 1200 мегавата. Тези 500 мегавата ще заменят количествата електрическа сила, създавани от ТЕЦ-а край Битоля.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР