България има намерение да кандидатства в рамките на една година

...
България има намерение да кандидатства в рамките на една година
Коментари Харесай

Горанов: България ще кандидатства и за еврозоната, и за банковия съюз

България има желание да кандидатства в границите на една година за участие и в така наречен чакалня за еврото, и в банковия съюз на еврозоната. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов, представен от " Ройтерс " и " Блумбърг ".

Това е забележителна смяна в позицията на държавното управление, защото до момента то планираше да подаде молба за механизма ERM-2 може би още до края на юни, само че беше срещу обвързването с условията за банковия съюз, в това число тъй като официално това не е изискване за включване измежду страните с единна валута.

По същата причина София отхвърли и рекомендациите на Европейската комисия и на Европейската централна банка от месец май първо да влезе в банковия съюз и по-късно да кандидаства за ERM-2.

" Крайният резултат, както аз го виждам, е че в границите на една година, ще сме способни да влезем по едно и също време в тясното съдействие в границите на банковия съюз и на ERM ", споделя Горанов на бизнес конференция в София, представен от " Ройтерс ".

Българският министър не разяснява дали въпреки всичко в идващите по-малко от 3 седмици ще бъде подадена молба за започване на подготовка за еврото. По думите му в идващите дни български специалисти ще имат " интензивни " диалози с представители на Европейската централна банка за процедурите и периодите за двете кандидатури.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР