България Има ли опасност левът да се обезцени Променят текста

...
България Има ли опасност левът да се обезцени Променят текста
Коментари Харесай

Има ли опасност левът да се обезцени

България Има ли заплаха левът да се обезцени Променят текста за курса на лв. в закона за Българска народна банка 27 януари 2020, 09:27  Има ли заплаха левът да се обезцени
Има ли заплаха левът да се обезцени
 Euronews: Българската здравна система оставя пациентите уязвими
Euronews: Българската здравна система оставя пациентите уязвими
 Отровни пестициди в Карлуково, има ли заплаха за локалните
Отровни пестициди в Карлуково, има ли заплаха за локалните
 Облаци и дъжд през днешния ден, жълт код за поледици - ето къде
Облаци и дъжд през днешния ден, жълт код за поледици - ето къде
 Предлагат избор за втора пенсия „ в последния миг ”
Предлагат избор за втора пенсия „ в последния миг ”
 Как страната възнамерява да спре убийствата от деца
Как страната възнамерява да спре убийствата от деца
 Изгонен посланик внедрявал съветски шпиони в България
Изгонен посланик внедрявал съветски шпиони в България
 Верижна злополука затвори Автомагистрала „ Марица “ при Свиленград
Верижна злополука затвори Автомагистрала „ Марица “ при Свиленград

ащо е нужно закрепеният курс евро-лев да става плаващ при влизането ни в чакалнята на еврозоната? Председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова внесе за разглеждане предложение за допълнение на член 29 от Закона за Българска народна банка, с което се променя текстът за валутния курс на лв. по отношение на еврото.

Променят текста за курса на лв. в закона за Българска народна банка

"В средата на 2018 година, с писмо до европейските институции, страната ни даде едностранно изказване с вдишване на задължения по пътя към валутния механизъм, така наречен "чакалня на еврозоната ". В това писмо категорично сме записали, че ще влезем при настоящия си валутен режим ", разяснява икономистът от "Института за пазарна стопанска система " Петър Ганев пред NOVA.

Защо подлагат на критика изискванията към България за еврото изясни Хърсев

По думите му страната ни е изпълнила поетите задължения.

"Знаем, че има някаква "врата " за договаряния и вероятно влизане през месец април. Този документ е от 1997 година и всички са минали през него. Процедурата е на повече от 20 години, няма страна, която да е влезнала в еврозоната по различен метод ", изясни Ганев.

Има ли заплаха левът да се обезцени?

В момента текстът гласи, че "официалният валутен курс на лв. към немската марка е 1 лев за 1 немска марка. Когато законно платежно средство във Федерална република Германия стане общата валута на Европейския съюз – еврото, формалният валутен курс на лв. към еврото се дефинира посредством умножаване на курса на лв. по формалния курс, по който немската марка се е конвертирала към еврото. Така избраният курс се обнародва в "Държавен вестник " от Българската национална банка ".

Домбровскис: Еврото в България – след 3 години

С оферти законопроект, импортиран в Народното събрание на 23 януари, текстът ще се промени по този начин:

"Считано от датата на присъединяване на България в механизма на обменните курсове (Exchange Rate Mechanism ІІ) формалният курс на лв. към еврото е еднакъв на централния курс сред еврото и лв., контрактуван според параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за определяне на механизъм на обменните курсове през третия стадий на Икономическия и паричен съюз Амстердам, 16 юни 1997 година и членове 1.1 и 17.1 от Споразумение от 16 март 2006 година сред Европейската централна банка и централните банки на страните членки отвън еврозоната за установяване на процедурите за работа на механизма на обменните курсове в третия стадий от икономическия и паричен съюз ".

Икономистът от ЕКИП Стоян Панчев бе безапелационен, че на този стадий нищо не трябва да се обръща. Но въпросът бил извънредно сериозен.

"Основният проблем тук е курсът. Други страни, след влизането на лв., ще дефинират на закрити съвещания какъв да бъде нашият курс. Абсолютно е допустимо да го има. Трябва да създадем такава смяна в закона, че сходно нещо да не се случва, такава опция въобще да не съществува. Вече беше препоръчано от редица специалисти това да се направи с допълнение в закона. Идеята е държавното управление ни, ако се предложи различен курс, който не е сегашният, да напусне едностранно договарянията и да приключи присъединяване си в този механизъм ", уточни Панчев.

„ Ройтерс”: България с „ екшън план” за приемане на еврото

Според Петър Ганев обаче сходно допълнение не би могло да се запише в закона.

"Това е съглашение сред Министерството на финансите и Българската национална банка, което споделя, че по пътя към валутния механизъм България поема 4 уговорката. ървият е да запазим борда и курса. Едното е алинея в закона, която споделя, че курсът ще се базира на това, че сме във валутен механизъм. Другото е какъв е мандатът, с който ние преговаряме. Всички други страни с валутен ръб се приземиха при същите курсове ", изясни още икономистът.



"Процедурата е следната – в избран петък Министерство на финансите и Българска народна банка ще изпратят писмо с искане да влезем във валутния механизъм. В събота ще бъдат контрактувани детайлите. В неделя, без ние да знаем, ще сме вътре ", уточни Ганев.

Министерството на финансите и Българската национална банка поддържат импортирания план. Законопроектът се поддържа и от ЕЦБ.

Целта на законопроекта е да се обезпечи сходство на вътрешната нормативна рамка с европейската нормативна рамка, регулираща административния развой и оперативните процедури за одобрение на валутните курсове в изискванията на Валутно-обменния механизъм (ERM II). Това сходство е наложително изискване за присъединение към Валутно-обменния механизъм.

Законопроектът не слага под въпрос настоящия режим на закрепен валутен курс. Както неведнъж е подчертавано от държавното управление и Българска народна банка, този режим ще бъде непокътнат до присъединение на страната към еврозоната и приемането на еврото.

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 1800 дами са трансферирали парите си в Национален осигурителен институт  1 Богаташи теглят спестяванията си от банките  1 Мъск забогатя с 2 милиарда $ единствено за ден  1 Спряха детските надбавки на стотици родители --> Пaрите ни  1800 дами са трансферирали парите си в Национален осигурителен институт 1800 дами са трансферирали парите си в Национален осигурителен институт  Богаташи теглят спестяванията си от банките Богаташи теглят спестяванията си от банките  Мъск забогатя с 2 милиарда $ единствено за ден Мъск забогатя с 2 милиарда $ единствено за ден  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 Не пропускай  Повече ли работят чиновниците, които не употребяват отмора за цигара Повече ли работят чиновниците, които не употребяват отмора за цигара  <br> Страховитите <strong> пандемии </strong>, трансформирали човешката <strong> история </strong> <br>
Страховитите пандемии , трансформирали човешката история
 <br> Постъпка на завладя обществените мрежи <br>
Постъпка на завладя обществените мрежи
 <br> Котката, която може <strong>
" />
Котката, която може "да се взира в душата ви, до момента в който... "
Последни  Има ли заплаха левът да се обезцени Има ли заплаха левът да се обезцени  Euronews: Българската здравна система оставя пациентите уязвими Euronews: Българската здравна система оставя пациентите...  Отровни пестициди в Карлуково, има ли заплаха за локалните Отровни пестициди в Карлуково, има ли заплаха за...  Защо Китай не сподели цялата истина за новия ковид Защо Китай не сподели цялата истина за новия ковид  Името Kamiq произлиза от езика на инуитите, обитаващи северна Канада и Гренландия и значи нещо, което ти приляга тъкмо по размер, като втора кожа. Skoda Kamiq пасва тъкмо по размер (тест драйв)  Облаци и дъжд през днешния ден, жълт код за поледици - ето къде Облаци и дъжд през днешния ден, жълт код за поледици - ето къде  Сър Никълъс Уинтън Британският Шиндлер, който избави хиляди деца от...  Три ракети удариха посолството на Съединени американски щати в Багдад Три ракети удариха посолството на Съединени американски щати в Багдад  <p>Зодиите, които са <strong>най-суетни</strong></p> Зодиите, които са най-суетни  Boeing 777X Boeing 777X направи сполучлив първи полет  Загинаха легендата на НБА Коби Брайънт и щерка му Загинаха легендата на НБА Коби Брайънт и щерка му  <p>Какви оправдания употребяват хората, които <strong>изневеряват</strong></p> Какви оправдания употребяват хората, които изневеряват  Елитни коне за десетки хиляди левове изгоряха във Врачанско Елитни коне за десетки хиляди левове изгоряха във...  Кейт Мидълтън Кейт свети, до момента в който Меган се крие в Канада  Предлагат избор за втора пенсия „ в последния миг ” Предлагат избор за втора пенсия „ в последния миг ”  Как страната възнамерява да спре убийствата от деца Как страната възнамерява да спре убийствата от деца  Променят текста за курса на лв. в закона за Българска народна банка Променят текста за курса на лв. в закона за Българска народна банка  Супер сладки трендове за кучета Супер сладки трендове за кучета  Арестуваха българин препълнен с пликчета кокаин Арестуваха българин препълнен с пликчета кокаин  Иран отхвърля да съобщи черните кутии на сваления аероплан Иран отхвърля да съобщи черните кутии на сваления... Всичко от през днешния ден Виц на деня Двама шопи беседват на брега на язовир “Искър ”: - Ей, глей какъв брой доста вода! Цела София пие вода от тойо язовир. Страшно доста е т'ва!… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте   Учебник по история упрекна Централно разузнавателно управление на САЩ за атентатите от 11 септември Учебник по история упрекна Централно разузнавателно управление на САЩ за атентатите от 11 септември  Великият български публицист, който беше преведен на 37 езика  Кирил Петков: Българинът, който откри потребна бактерия в бяло кокиче  Актьор в Съединени американски щати и модел в Азия - Мони Демиров  Ето ги - 10 най-красиви мъже в света Водещи вести  Загинаха легендата на НБА Коби Брайънт и щерка му Загинаха легендата на НБА Коби Брайънт и щерка му  Три ракети удариха посолството на Съединени американски щати в Багдад Три ракети удариха посолството на Съединени американски щати в Багдад  Защо Китай не сподели цялата истина за новия ковид Защо Китай не сподели цялата истина за новия ковид  Сър Никълъс Уинтън Британският Шиндлер, който избави хиляди деца от газовите камери  <p>Зодиите, които са <strong>най-суетни</strong></p> Зодиите, които прекарват най-вече време пред огледалото  Името Kamiq произлиза от езика на инуитите, обитаващи северна Канада и Гренландия и значи нещо, което ти приляга тъкмо по размер, като втора кожа. Skoda Kamiq пасва тъкмо по размер (тест драйв)  Кейт Мидълтън Кейт свети, до момента в който Меган се крие в Канада
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР