България има дълга история в отбранителната индустрия. Тя е много

...
България има дълга история в отбранителната индустрия. Тя е много
Коментари Харесай

Еврокомисар Бретон: България има история в отбранителната индустрия, тя е важен партньор

България има дълга история в отбранителната промишленост. Тя е доста значим сътрудник за нашата отбранителна индустрия в Европа, съобщи европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон след визитата си във „ Вазовски машиностроителни фабрики “ (ВМЗ-Сопот). Той беше придружен от служебния министър на защитата Димитър Стоянов и заместник-министъра на стопанската система и промишлеността Ирина Щонова. 

„ Днес посетих две компании в България, а по-късно ще посетя и трета, където ще се срещна с управлението, дружно с министъра на защитата и заместник-министъра на стопанската система, с цел да се опитам да схвана какво вършат, по какъв начин работят, а също и какво е належащо, с цел да се усили за нашите европейски страни членки това, което се създава тук, в България “, добави еврокомисарят. 

Тиери Бретон посочи, че тече развой на оценка и разискване и по-късно ще бъдат направени оферти. 

„ В момента в Европа имаме 23 страни членки на НАТО, а с присъединението на Швеция и Финландия скоро ще станат 25. За всички тези членове на НАТО знаем, че е значимо да можем да увеличим разноските си за защита до 2 % от Брутният вътрешен продукт - това е рекомендацията и настояването на НАТО “, сподели еврокомисарят. 

Според него доста страни членки, с цел да стигнат до 2 % от Брутният вътрешен продукт, желаят ново съоръжение. „ Ако нашата промишленост желае да се възползва от тази опция, тъй като търсенето е тук, би трябвало да покажем, че ще можем да осигурим в Европа това, което е належащо за страните членки “, уточни той. Като комисар, отговарящ за отбранителната индустрия, бих предпочел това да е от изгода за нашите европейски компании, съобщи Тиери Бретон.

Той напомни подтекста на днешното си посещаване в България . „ Миналата седмица организирахме доста значима среща с министъра на защитата в Стокхолм и с моя сътрудник Жозеф Борел от Европейската комисия. Обсъдихме нуждата да увеличим потенциала на отбранителната си промишленост в Европа, с цел да можем да произвеждаме повече кадрови капацитет, муниции, всичко, което да увеличи личната ни сигурност, а също и суверенитета. За да създадем това, взехме решение, че можем да предложим и някакъв контракт за отбранителната индустрия, само че в това време би трябвало да сме сигурни, че промишлеността ще може да извърши този контракт “, сподели еврокомисарят. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР