България има амбицията да издигне отношенията си с Република Корея

...
България има амбицията да издигне отношенията си с Република Корея
Коментари Харесай

Радев: Имаме амбицията да издигнем стратегическото си партньорство с Република Корея

България има упоритостта да издигне връзките си с Република Корея на равнище стратегическо партньорство. Това съобщи президентът Румен Радев по време на среща в президентската институция с ръководителя на Националното заседание на Република Корея Ким Джин-пьо, който е на публично посещаване у нас. В рамките на диалога бяха разисквани вероятностите за задълбочаване на двустранното съдействие в региона на стопанската система, енергетиката, защитата, автомобилната промишленост, високите технологии, научните проучвания и проучването на космоса, образованието и културата.

Това оповестиха от прессекретариата на президентството.

Президентът изрази желанието на страната ни всеобхватното и насочено към бъдещето партньорство сред България и Република Корея да бъде надградено в това число посредством привличането на стратегически вложения у нас. Стокообменът сред двете страни нараства през последните години като през първите 9 месеца на 2023 година общият стокообмен сред България и Република Корея е на стойност 344.7 млн. щатски $ и бележи нарастване от 27.2% по отношение на същия интервал на 2022 година Държавният глава открои преимуществата на България за привличане на вложения от Република Корея, измежду които са квалифицираните фрагменти в редица сфери, насъбраният опит в региона на осведомителните технологии, развитата стартъп екосистема у нас, удобното географско състояние, конкурентната данъчна политика, както и енергийната диверсификация с обезпечения свободен достъп до терминалите за полутечен газ в Гърция и Турция, което подсигурява надеждност на доставките и ниски цени на употребяваната от бизнеса сила. Обща бе позицията, че налице са задоволително предпоставки за още повече вложения сред България и Република Корея, обмяна на експертиза и софтуерен трансфер. По време на срещата президентът изрази интереса на страната ни и за усилване на двустранното съдействие в областта на защитата и сигурността, в това число във връзка с обмяната на опит и на отбранителни технологии.

В рамките на диалога бе разискван и възходящия интерес в България към корейския език и просвета. Студентският продан е значим за поощряване на двустранните връзки, бе общата позиция по време на срещата. Корейски език се учи от първи клас в 18-о СУ " Уилям Гладстон " в София, както и в катедрата „ Кореистика " към СУ „ Св. Климент Охридски ". Република Корея е първата азиатска страна, която предлага цялостен курс на образование по български език във висше учлище. В университета „ Ханкук " в Сеул от 2019 година има Център по българистика към катедрата по „ Грецистика и българистика ".

Държавният глава възобнови поканата си към президента на Република Корея Юн Сок-йол да посети страната ни.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР