България има 2000 подготвени парамедици, които веднага могат да започнат

...
България има 2000 подготвени парамедици, които веднага могат да започнат
Коментари Харесай

България има 2000 парамедици, но назначени са едва 150 души

България има 2000 готови парамедици, които незабавно могат да стартират работа в Спешната помощ, само че щатни бройки няма макар отчайващата липса на фрагменти. Назначени са едвам 150 души, и то най-вече в три области в страната. В останалите парамедици не се наемат, или се наемат на други длъжности и са третирани като санитари, водачи и носачи.

Тяхната подготовка – оказване на незабавна помощ, реанимация, стабилизиране на пациента и бърз превоз до лечебно заведение, не се употребява. Същевременно документът им се признава в целия Евросъюз и непрекъснато са атакувани от оферти за работа в Англия и Германия. Държави, в които парамедиците са внедрени в системата на Спешната помощ, демонстрират намаляване на смъртността при произшествия със 70%. А тук хората чакат коли за спешна помощ с часове, тъй като екипите са малко и със застаряващ личен състав.

Тези данни бяха изнесени на първото Общо заседание на новоучредения Съюз на парамедиците в България. Съюзът сплотява всички практикуващи парамедици. Целта му е да реши проблемите на съсловието, да разпространява специалността и да помогне за справяне с недостига на медицински фрагменти у нас.

Нашите парамедици без никакъв проблем могат да заминат да работят в чужбина и го вършат, когато получат няколко отхвърли тук, стана ясно на форума в Бургас.

„ Това, за което настояваме, е внедряване на парамедика в Спешната помощ. За това е нужна смяна в разнообразни нормативни актове. Подготвили сме оферти, които са импортирани в съответните институции – МОН, Министерство на здравеопазването, само че липсва последователност сред специалистите, които работят по тематиката. Затова настояваме наши специалисти да вземат участие в работните групи, с цел да има последователност и да продължим със идващите специалисти “, изясни Ива Пехливанска, ръководител на Съюза.

Съюзът е основан по самодейност на декана на Медицинския факултет в Бургас – проф. доктор Христо Бозов, създател на най-новото управление по незабавна здравна помощ, което към този момент е настолна книга на парамедиците.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР