България играе все по-активна роля на Балканите и може да

...
България играе все по-активна роля на Балканите и може да
Коментари Харесай

Ангелкова: България може да бъде важен фактор за развитието на Балканите

България играе все по-активна роля на Балканите и може да бъде значим фактор за икономическото развиване на района, в това число посредством разнообразни начинания в туризма. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред Пол Маккарти, районен заместник-директор на отдел " Европа " на Международния републикански институт (International Republican Institute - IRI). Срещата им се състоя във Вашингтон в границите на работното посещаване на министъра в Съединени американски щати. 

Министър Ангелкова показа виновната задача, която България сега извършва като ръководител на Съвета на Европейски Съюз във връзка с сигурността, просперитета и модерното развиване на страните от общността. Сред значимите тематики на европредседателството е и интеграцията на Западните Балкани, които имат към момента неразгърнат стопански, обществен и културен капацитет.

Съвместно със страни от района създаваме инфраструктурни планове, които са значими и за развиването на туризма, сподели министърът и акцентира, че се основават общи артикули и направления, които ще предизвикват привличането на повече туристи към тази част на Европа, в това число и от далечни пазари като Съединени американски щати.

Туризмът способства за растежа на международната стопанска система, тъй като е водещ фактор за резистентност. Традиционно той е измежду най-важните мотори за благосъстоянието и напредъка на страните и през последните десетилетия се развива с ускорени темпове, добави министърът. Тя напомни, че този месец в българската столица София се състоя неофициална среща на министрите на туризма от Европейски Съюз на тематика " Туризъм и стопански напредък ". На форума участваха към 520 делегати и бяха дискутирани тези въпроси и ролята на Европа като водеща туристическа дестинация в света.

Министърът напомни, че съгласно Европейската туристическа комисия интернационалните туристически пътувания на континента през 2017 година са повече от 670 милиона и са се нараснали с 8,4 на 100 спрямо година по-рано. България също демонстрира отлични резултати в бранша. През 2017 година общият брой туристически визити на чужденци у нас е близо 8,9 милиона, което надвишава с над един милион популацията на страната ни. Привличаме от ден на ден вложители в туризма и предлагаме висококачествени и конкурентни услуги, подчертава министър Ангелкова.

Международният републикански институт е непартийна, неправителствена интернационална организация за развиване на демокрацията. От 1983 година работи допълнително от 100 страни - в Африка, Азия, Евразия, Европа, Латинска Америка и Карибите, Близкия изток и Северна Африка - и сега има офиси в над 30 страни. Нейните действия включват подкрепяне на политическите партии и претендентите им за развиване на техните полезности и институционални структури, на положителни управнически практики, гражданско общество, обучение, юношески водачи, изборна промяна, мониторинг на избори и други.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР