България играе възлова роля за механизма на гражданска защита в

...
България играе възлова роля за механизма на гражданска защита в
Коментари Харесай

България е с ключова роля за гражданската защита на Европа

България играе основна роля за механизма на гражданска отбрана в Европа и постоянно е на първа линия при оказване на помощ, без значение дали са горски пожари или наводнения. Това съобщи еврокомисарят по филантропичната помощ и ръководството на рецесии Христос Стилианидис след среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. В нея участваха и министрите на вътрешните работи Валентин Радев и на околната среда и водите Нено Димов.

Споделено беше общо виждане, че с цел да се обезпечи по-добра отбрана за европейските жители, е необходим общоевропейски механизъм за бърза и ефикасна реакция при бедствия посредством избавителни интервенции. Такъв механизъм е препоръчаната от Комисията самодейност rescEU, посредством която страните членки ще получат спомагателен потенциал за справяне при изключителни обстановки. Прилагането на механизма ще способства за цялостното усилване и възстановяване на европейската мрежа за сигурност, счита комисар Стилианидис.

Министър Радев уточни, че страната ни поддържа самодейността и като ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз ще работи за реализиране на единодушие по нея сред страните членки, с цел да може тя да бъде импортирана за разглеждане на върха на Европейски Съюз още през юни. „ Идеята е да създадем по този начин, че европейските жители да се усещат по-сигурни в битието си “, сподели Валентин Радев.

Комисар Стилианидис благодари на премиера Борисов за поддръжката, която България ще окаже за новата система за реакция при рецесии и за положителното съдействие през първите месеци на Българското председателство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР