България и Япония споделят отношения на приятелство и партньорство и

...
България и Япония споделят отношения на приятелство и партньорство и
Коментари Харесай

Президентът Радев: България и Япония споделят отношения на приятелство и партньорство и имат изключително добро взаимодействие и в международен план

България и Япония споделят връзки на другарство и партньорство и имат извънредно положително взаимоотношение и в интернационален проект. Това съобщи президентът Румен Радев, който удостои посланика на Япония у нас Хироши Нарахира с медал " Мадарски конник “ първа степен за изключително огромните заслуги на дипломата за развиването на двустранните връзки сред двете страни, оповестиха от Прессекретариата на президента.

В словото си на тържествената гала, която се състоя в Гербовата зала на " Дондуков “ 2, президентът акцентира поредните старания на дипломат Нарахира за задълбочаване и развиване на българо-японските връзки. " Със своята упоритост, интензивност и професионализъм успяхте да извършите по този начин, че да укрепва политическият разговор, да се развиват търговско-икономическите връзки и нашите културни, просветителни и научни връзки “, уточни Румен Радев, отбелязвайки, че мандатът на посланика е съвпаднал с световната пандемия от COVID-19 и последвалите от нея провокации.

Япония е един от основните търговски сътрудници на България в района на Източна Азия, съобщи президентът и означи възходящото развиване на двустранния търговски продан, който през 2022 година надвиши 300 млн. щатски $. " Вярвам, че той е надалеч под нашите благоприятни условия и идващите години ще потвърдят това “, сподели още Румен Радев.

Като сполучливи образци за взаимоотношение президентът открои съдействието сред " Ел Би Булгарикум “ и японската компания " Мейджи “, които тази година подписаха писмо за желание за разкриване на взаимен развоен център за млечни артикули в София. През декември м.г. в София беше открит и първия за Европа проучвателен и развоен център в региона на електрическите транспортни средства на компанията " Нидек елесис “, която е измежду огромните компании в автомобилния бранш в Япония. През 2023 година двете страни одобриха и Съвместна декларация за съдействие в региона на дигитализацията и нововъведенията.

Япония се употребява с огромна известност и почитание в България като страна с върхови достижения в стопанската система, науката, технологиите, богатата си просвета и обичаи, означи още президентът. Той напомни още, че другарските връзки сред двете страни имат дългогодишни връзки, само че са укрепнали изключително по време на прехода на България към народна власт и пазарна стопанска система. Румен Радев изрази и благодарност за решението на японското държавно управление да отпусне помощ в размер на над 1 млн. щатски $ за украинските бежанци в България посредством Върховния комисариат по бежанците към Организация на обединените нации, Международната организация по миграция и УНИЦЕФ.

Посланик Хироши Нарахира изрече признателност за оказаната чест и полученото висше държавно отличие. Той също акцентира, че връзките сред България и Япония са учредени на другарството сред двата народа. Дипломатът благодари и за положените старания персонално от президента, както и от доста представители на българското и японското общество за построяването и развиването на двустранните връзки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР