България и Турция засилват сътрудничество си в туристическия сектор. Министърът на

...
България и Турция засилват сътрудничество си в туристическия сектор.
Министърът на
Коментари Харесай

Засилваме сътрудничеството си в туризма с Турция

България и Турция ускоряват съдействие си в туристическия бранш.

Министърът на туризма Илин Димитров и Мехмет Ерсой, министър на културата и туризма на Турция, разискаха опцията за основаването на общ Балкански туристически артикул, ориентиран към трети и далечни пазари.

Двамата разговаряха в Лондон по време на интернационалното туристическо ревю World Travel Market /WTM/ в английската столица и разискаха опциите за по-интензивни контакти сред представителите на бизнеса.

Турция е предпочитан сътрудник на страната ни в областта на туризма, би трябвало да засилим контактите сред представителите на частния бизнес, защото страните ни не са действителни съперници и единствено ще завоюват от трансгранично съдействие в туризма , съобщи Димитров.

Двете страни се договориха да провеждат 4-а сесия на комитета по туризъм сред отрасловите министерства през 2023 в Турция. Димитров изрази предпочитание да бъдат разисквани съглашения сред огромни български туристически браншови обединявания и турските ТЮРСАБ, ТЮРОБ и други, което да е основа за взаимна реализация на разнообразни начинания за разпространение на туризма.

Сред акцентите в диалога бяха създаване на взаимни артикули за далечни пазари, основани на нашето културно завещание и съдействието на двете страни по Програмата Интеррег 2021-2027.

Турция е в топ 3 пазари за входящ и пазар номер 1 за произлязъл туризъм. Статистиката демонстрира, че през 2021 година над 1,4 милиона български туристи са пътували до Турция. Същият брой се чака да бъде реализиран и през тази година.

През 2022 година повече от 359 527 турски туристи са пристигнали в България, което е 59% растеж по отношение на 2021 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР