България и страните от Евросъюза вече могат да разчитат на

...
България и страните от Евросъюза вече могат да разчитат на
Коментари Харесай

Одобриха за Европа ковид ваксина само с една инжекция

България и страните от Евросъюза към този момент могат да разчитат на още една ваксина против ковид. Европейската организация по медикаменти позволи използването на продукта на шведската компания Janssen - европейски представител на сдружението Johnson & Johnson.

Все още не е ясно по кое време ще има доставки. От компанията показват, че това ще се случи през април, само че не е ясно съответна дата.

Досега тази ваксина е тествана на 44 000 души. Доказано е, че две седмици след имунизацията при 67 на 100 от имунизираните е предотвратено тежко боледуване.

Ваксината се предлага за пълнолетни хора, а страничните резултати са леки до умерени - отмалялост, зашеметяване, мускулни болки и главоболие - и отминават до няколко дни.

Ваксината на Janssen е аденовирусна, т.е. употребява същата технология като " АстраЗенека ", само че е първата, която се слага единствено с една доза. Компанията се ангажира да достави 200 милиона дози от имунизацията си за блока тази година. Заявеното от българското държавно управление количество е 2 милиона дози, задоволителни за 2 милиона души, т.е. над половината от подлежащите на имунизиране в страната.

Любопитното е, че в екипа, изработил имунизацията, взе участие и възпитаникът на Медицинския университет в Пловдив Георги Шукарев. Преди да стане началник на клиничните изследвания в " Янсен ", той работи за различен колос " Новартис ". Разработките му, взаимно с другите му сътрудници, датират от последния огромен гърмеж на болестта в Африка, който държа света в напрежение цели 2 години. Шукарев има принос и към създаването на инжекцията против Зика, за което " Марица " към този момент описа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР