България и Швейцария съвсем скоро ще подпишат спогодба за борба

...
България и Швейцария съвсем скоро ще подпишат спогодба за борба
Коментари Харесай

България и Швейцария с общи усилия срещу нелегалния внос на културни ценности

България и Швейцария напълно скоро ще подпишат конвенция за битка с незаконния импорт на културни полезности от двете страни - документ, който се приготвя отдавна. Това стана ясно след срещата в Берн на вицепрезидента Илияна Йотова и федералния президент на Швейцария Ален Берсе.


В сряда в Берн следва разискването и на друга значима тематика - продължаването на Българо-швейцарската стратегия за съдействие, обвързвана с финансиране на съответни планове в региона на сигурността, околната среда, човешките запаси и, най- към този момент дуалното обучение у нас. Президентът Берсе увери, че Швейцария има предпочитание да продължи тази стратегия и след 2019 година.

Президентът на Швейцария приветства решението на страната да разгласи като приоритет на председателството европейската вероятност на Западните Балкани.Стана ясно, че Швейцария отделя съществено внимание на страните от някогашна Югославия и Албания. Около половин милион души от тези страни са и швейцарски жители.

Илияна Йотова, вицепрезидент: Те са подготвени да вземат участие в взаимни планове с България във връзка с инфраструктура и стопански планове. България може да бъде един превъзходен медиатор като страна част от Европейски Съюз и Швейцария, която е обвързана с доста от тези стратегии
Ален Берсе е показал интерес от срещата Турция - Европейски Съюз във Варна и по особено от тематиките, свързани с миграцията.

Илияна Йотова, вицепрезидент: В Швейцария са намерили добър модел за преместването на бежанците, за квотите, които трябваше да бъдат изпълнени. И аз мисля, че този модел може да бъде добра основа и за решения, които и в бъдеще България може да взима в тази посока
Илияна Йотова подари на федералния президент книгата " За България " на швейцарския преподавател и държавник Луи Айер, издадена през 1913 година Приема се, че Айер е създател на спортното придвижване у нас. Той умира на фронта през Втората международна война като български офицер. Въпреки че Швейцария не е член на Европейски Съюз, посолството ни тук провежда доста събития, с цел да показа българските цели на председателството.

През юни ще бъде проведена полемика и за Западните Балкани.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР