България и САЩ стоят решително в подкрепа на Украйна. Това

...
България и САЩ стоят решително в подкрепа на Украйна. Това
Коментари Харесай

България и САЩ стоят решително в подкрепа на Украйна

България и Съединени американски щати стоят уверено в поддръжка на Украйна. Това се споделя в взаимно изказване, оповестено от Държавния департамент на Съединени американски щати, след провелата се втора сесия по Стратегическия разговор сред България и Съединени американски щати. Делегациите, водени от външния министър Мариа Габриел и старши политическия консултант Дерек Шолей, са разговаряли във Вашингтон.

“Руската непровокирана и неоправдана война против Украйна нарушава жестоко интернационалното право, заплашва основания на правила интернационален ред и подкопава стабилността на Европа, в това число и сигурността на Черноморския район. Двете страни споделят обща цел: за сигурен, проспериращ и обвързван Черноморски район, свободен от закани за териториалния интегритет, от икономическа насила и зловредно въздействие ”, е посочено още в известието.

България и Съединени американски щати се схванаха за задълбочаване на съдействието в защитата и сигурността.

“Отчитайки стратегическата позиция на България в района и в НАТО, ние усилваме своето патньорство в региона на защитата за възстановяване на сигурността на Балканите и района на Черно море, в това число и посредством взаимното ни присъединяване в многонационалната бойна група на НАТО в България ”, се показва още в изказването. Силното съдействие сред двете страни ускорява опиративната съгласуемост в границите на НАТО, благоприятства за модернизацията на защитата на България и в допълнение развива отбранителния бранш на страната.

Беше разисквано разширение на съдействието в енергетиката и стопанската система.

" Двете страни означават забележителните старания на България за диверсифициране на енергийния й бранш и в допълнение понижаване на зависимостта й от съветски енергийни запаси. България и Съединени американски щати работят взаимно за основаване на по-гъвкав енергиен пазар, разширение на съдействието в региона на нуклеарната сила за цивилен цели и ускорение на прехода към нисковъглеродни и възобновими енергийни източници. Двете страни възнамеряват да разширят двустранните търговски и инвастиционни връзки посредством поощряване на нововъведенията, въвеждане на дейно ръководство на нови технологии и поощряване на удобна бизнес среда и ще обсъдят в допълнение по какъв начин да разширят съдействието си в областта на зараждащите технологии и политиката по космоса. България и Съединени американски щати имат желание, също по този начин, да приоритизират скрининга на директните задгранични вложения, с цел да подсигуряват националната си сигурност ", се показва в известието.

Габриел и Шолей разясниха отбраната на демокрацията и укрепване на върховенството на правото.

“Признавайки значимостта на задълбочаването и разширението на нашето съдействие в битката с непознатата дезинформация и агитация, подписахме Меморандум за съгласие за противопоставяне на задграничната осведомителна операция. Работим за реализиране на съответни и на практика резултати, които ще оказват помощ в опазване на демокрацията, като противодействат на възходящата опасност от непознато зловредно въздействие и държавно спонсорирана дезинформация. Ние също по този начин подчертахме нашите продължаващи старания в увеличаване на върховенството на правото и обезпечаване на независимостта на правосъдната система и планираме да продължим взаимните си старания за премахване на бича на трафика на хора ”.

София и Вашингтон се схванаха за разширение на двустранните връзки.

" България и Съединени американски щати означават задълбочаващите се контакти сред жителите на двете страни и се ангажират да задълбочават тези контакти посредством научен, културен и професионален продан. Двете страни приветстват напредъка на България към включване в Програмата за безвизови пътувания и Съединени американски щати препотвърждава поддръжката си за продължаващите старания на страната да извърши правните условия за банкет в програмата. "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР