България и САЩ могат да си сътрудничат в областта на

...
България и САЩ могат да си сътрудничат в областта на
Коментари Харесай

Министърката на иновациите: България може да сътрудничи на НАСА

България и Съединени американски щати могат да си сътрудничат в региона на галактическите технологии. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева на среща със заместник-директора „ Международни връзки “ на НАСА Нийл Нюман, оповестиха от Министерството на нововъведенията и растежа (МИР). В срещата взе участие и зам.-министърът на нововъведенията и растежа проф. Георги Ангелов.

В рамките на диалога бяха разисквани въпроси от съвместен интерес за България и Съединени американски щати в региона на мирното проучване на космоса. Беше показана програмата „ Артемис “ на НАСА за проучване на Луната, Марс, комети и метеорити, в това число съглашението Artemis Accords, дефиниращо главните правила за световно съдействие в космоса, показаха от МИР.

„ Стратегическа цел на България е да усили присъединяване си в Европейската галактическа организация. Страната ни стабилно надгражда вноската си по Плана за европейска кооперираща страна и се стреми към асоциирано участие “, сподели на срещата министър Стойчева.

Тя акцентира, че досега над 40 български плана в региона на галактическите технологии са финансирани по линия на Европейската галактическа организация, като са взели участие над 130 български компании и научни организации. Сред плановете са уред, който взе участие на интернационален сателит за премерване на радиацията в орбита към Марс, инсталация за даване на информация на борда на спътника Екзо Марс, галактическа оранжерия, която ще пресъздава характерните условия на околната среда за развъждане на растения в галактически условия.

В Съединени американски щати министър Стойчева и зам.-министър Ангелов се срещнаха и със старши шеф „ Продажби “ Стефани Беднарек в SpaceX. Тримата разискаха благоприятни условия за включване на България в интернационалната стратегия на компанията за подготовка и образование на астронавти, както и благоприятни условия за финансиране на галактически планове.

Министър Стойчева организира среща и с Алън Томпсън, вицепрезидент на Intel за Съединени американски щати и Канада, отговарящ за държавни връзки и Джордан Хаас, шеф за държавни връзки търговия и интернационалните цифрови политики на компанията.

Стойчева е част от българската делегация, водена от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, която ще взе участие във Втората сесия на Стратегическия разговор сред Република България и Съединени американски щати. Сесията ще се състои на 25 септември във Вашингтон. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР