България и Сърбия влязоха в сблъсък и взаимно търсят дипломатически

...
България и Сърбия влязоха в сблъсък и взаимно търсят дипломатически
Коментари Харесай

София и Белград влязоха в конфликт заради Косово

България и Сърбия влязоха в конфликт и взаимно търсят дипломатически пояснения, откакто сръбският външен министър Ивица Дачич реагира остро на имитация на Бойко Борисов за статута на Косово.

Министерството на външните работи привика посланика на Сърбия у нас във връзка държанието на Дачич. По-късно сръбският външен министър разгласи, че самият той е извикал на диалог ръководителя на българското посолство в Белград.

Повод за изказването на Дачич бяха думите, които българският министър председател сподели на форума за Западните Балкани в Познан в петък. На въпрос на БНР как ще се отрази на евроинтеграцията на Балканите номинирането на испанеца Жозеп Борел за висш представител на Европейски Съюз за външната политика, при изискване че Испания не признава независимостта на Косово, Борисов отговори:

" В момента, в който се заеме даден пост, последното, на което имаш право, е да защитаваш националния си интерес, а би трябвало да защитаваш интереса на целия Съюз. Така че с цялото ми почитание, само че в случай че той стане - това, че Испания не признава Косово, не значи, че другите, които сме го признали, нали, все едно неговото мнение ще е меродавно… "

По-късно сръбският външен министър Ивица Дачич съобщи в изявление за сръбската социална телевизия РТС, че позицията на Европейския съюз не е, че Косово е без значение, и българският министър председател Бойко Борисов, който твърди, че е, би трябвало да се преценява с това.  " Бойко, дано ти кажа нещо: позицията на Европейския съюз не е, че Косово е самостоятелна страна! Ти, Бойко, би трябвало да зачиташ позицията на Европейския съюз, а не да държиш лекции на Борел! Какво значи това безсрамие? На какво наподобява това!? Дотук ми пристигна към този момент! Да не приказваме, че преди няколко месеца получи и орден от нас! ".

Дачич съобщи пред организация " Танюг ", че ще изиска ръководителят на българското посолство в Белград да обясни позицията на Борисов. " Както ние демонстрираме схващане за българската национална еднаквост, език или Гоце Делчев, по този начин чакаме и схващане във връзка с косовския въпрос, споделя Дачич и подсети, че Европейският съюз има неутрална позиция за Косово.

" Това изказване на българския премиер не се отнася за квотата за лов на риба или пък за качеството на сръбското сирене при договарянията с Европейски Съюз, а се отнася за териториалния интегритет на Сърбия ", сподели Дачич пред държавната организация Танюг. Първият посланик на Сърбия добави, че диалогът цели да почисти недоразуменията и да спомогне за другарски звук сред София и Белград.

Премиерът Бойко Борисов разгласи, че скритата причина за раздразнението на сърбите били геополитическите триумфи на държавното управление, което трансформирало „ осите на Балканите “. „ Не знаете по какъв начин отеква България и Северна Македония дружно, а не Гърция и Северна Македония, не Сърбия и Северна Македония. Затова, Кате, по този начин реагира моят другар Ивица. Винаги оста е била Атина-Белград. България в никакъв случай не е взела участие в тези процеси, не е чувала за тях. Иначе ми е добър другар, знаеш. Но ги е гняв малко. На Балканите завистта постоянно е била едно много мощно изразено качество “, обърна се Борисов към първия ни посланик Екатерина Захариева на форума на ГЕРБ, извършен през вчерашния ден. И добави: „ Не ти дадох да подскочиме мощно и да реагираме мощно не за друго, а тъй като разбирам сърбите какъв брой ги боли за Косово. Разбирам ги, обичам ги, мъчно им е. Но в това време, в случай че не се схванат с Косово, няма вероятност за целия район, освен за тях. Колкото и да е мъчително, там би трябвало да се вземе дефинитивно решение “.

Вчера косовският министър председател Рамуш Харадинай също се намеси в разпрата, като благодари на българския си сътрудник Бойко Борисов за " кардиналната позиция във връзка с Косово и правото му да бъде част от европейското семейство ", съобщи МИА, представена от БГНЕС. Харадинай написа в своята страница във Facebook, че решението за осъществяване на бъдеща среща на страните от Западните Балкани в България и Северна Македония прави Берлинския развой още по-значителен за района.

„ Мисля, че би трябвало да се гледа какво тъкмо е споделил българският министър председател, преди да се реагира прочувствено, само че за жалост на Балканите сякаш има повече страст в политиката, която съгласно мен е непотребна. Не бива по този начин да се приказва за прилежаща, другарска страна, още повече от министър към министър председател, още повече тогава, когато изявлението на българския министър председател е било политически и юридическо правилно. Европейският съюз не признава страни, страни се признават от страни “, съобщи българският външен министър Екатерина Захариева. Според нея би било добре Ивица Дачич обществено да се извини, само че разясни, че това е персонален акт, съобщи БГНЕС.

-----------

ПОЗИЦИИ

През февруари тази година президентът на Сърбия Александър Вучич награди премиера Бойко Борисов с най-високото държавно отличие на страната си - Орден на Република Сърбия - за приноса му за затвърждаване на двустранното съдействие. Гърция, Кипър, Румъния, Испания и Словакия не признават Косово за самостоятелна страна. България и още 23 страни - членки на Европейски Съюз, са признали без значение Косово, а ЕС е медиатор в разговора за нормализиране на връзките сред Белград и Прищина.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР