България и Румъния трябва да работят заедно за Шенген -

...
България и Румъния трябва да работят заедно за Шенген -
Коментари Харесай

България и Румъния подемат обща борба за Шенген

България и Румъния би трябвало да работят дружно за Шенген - тази теза показаха участници в конференцията " България и Румъния - евроинтеграция по сложния метод? " в Дома на Европа в София. 

Съпрезидентът на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) и евродепутат Илхан Кючюк сподели, че с румънския му сътрудник Влад Ботош имат концепция, която да се трансформира в доста мощна акция за Шенген - за огромна конференция за Шенген, която да свързва районите. Той уточни, че концепцията е форумът да бъде един ден в България и различен ден - в Румъния. Знакът ще бъде чисто политически, че общините от едната страна могат да работят с общините от другата страна и за това има европейски средства, уточни той.

Илхан Кючюк означи, че би трябвало да търсим другари. Той подчертава и на другарството с Румъния, с която България има максимален стокооборот след този с Германия. Кючюк разяснява, че това, което не ни оказва помощ за еврозоната и Шенген, е политическата рецесия. Сериозните сътрудници желаят да приказват с постоянни държавни управления, означи той.

Евродепутатът от Румъния Влад Ботош означи, че България и Румъния са влезнали дружно в Европейски Съюз и пред тях дружно стои въпросът за Шенген. Трябва да престанем с тази конкуренция сред България и Румъния на опашката, кой е финален – това не ни оказва помощ, уточни той. По думите му, в случай че продължим това съревнование, се надига евроскептицизъм. Влад Ботош означи огромния трафик и продан сред двете страни - всички артикули от Турция минават през България, по-късно идват в Румъния. Според него двете страни би трябвало да са най-хубави другари, да са дружно и да имат обща тактика.

По време на конференцията посланикът на Румъния у нас Бръндуша Предеску разяснява, че преди повече от месец румънският президент е пристигнал в София, с цел да покаже ясно, че двете страни са дружно, един до друг, този миг обаче не е бил толкоз добре отразен в България. " Това е отговор на всевъзможни подозрения, че Румъния потегля в една посока в Европейски Съюз, България – в друга. Честно казано, това не е допустимо ", съобщи тя.

На въпрос има ли риск да ни разделят от Румъния за Шенген, вицепремиерът по ръководство на европейските средства в служебното държавно управление Атанас Пеканов разяснява пред публицисти, че се борим да продължим процеса дружно.

Влизането в Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) – това би трябвало да бъдат наши цели, които да се случат оптимално бързо, съобщи той по време на конференцията. Тези цели не са нереална идея, те са това, което ще катализира промените, което ще ни помогне по-бързо да се оправим и ще подсигурява доближаването с Европейски Съюз, уточни той.

Влизането в Европейски Съюз в първите години беше подтик за промени, сигурен съм, че присъединението към Организацията за икономическо сътрудничество и раз също ще бъде подобен подтик, разяснява Пеканов.

Влязохме в Европейски Съюз и заспахме, разяснява Гергана Паси - някогашен министър на европейските въпроси. Тя уточни, че 2009 година, откакто сме минали тригодишния временен интервал и сме разбрали, че няма да ни се наложи защитна уговорка във връзка с вътрешен пазар и на авиация, сме влезнали в режим на хиберниране. Коя е обществената акция, която, което и да е българско държавно управление от този момент до ден сегашен стартира и приключи, дали имахме обществена акция за Шенген, за еврозоната или за която и да е огромна цел, която желаеме да реализираме като страна член на Европейски Съюз, попита тя.

В конференцията взе участие и евродепутатът от Испания Ева-Мария Попчева, която е от български генезис. Тя разяснява, че може да се направи осведомителна акция за еврото. Според нея България има ясни общи ползи с Испания, Португалия и Гърция по въпроси да вземем за пример като миграция, стопански индикатори, държавни дотации.

Снимка: БТА
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР