България и Румъния трябва да бъдат приети в Шенген. Това

...
България и Румъния трябва да бъдат приети в Шенген. Това
Коментари Харесай

Евродепутатите Илхан Кючюк и Влад Ботош: България и Румъния трябва да бъдат приети в Шенген

България и Румъния би трябвало да бъдат признати в Шенген. Това обявиха евродепутатът Илхан Кючюк и румънският му сътрудник Влад Ботош по време на конференцията " Мост на упованията: Значението на Шенген за България и Румъния ", проведена в Русе. 

 

" Това е поредна самодейност, определяна като извънредно значима, тъй като тематиката Шенген, с изключение на народен и европейски темперамент, има и районен - изключително за градове като Гюргево и Русе ", сподели Кючюк, който е уредник на форума. 

 

По думите му е значимо да бъде доказана позицията, че е извънредно неотложно двете прилежащи страни да бъдат част от Шенгенското пространство. 


" Много пъти е имало опит България и Румъния да бъдат разграничени. В последна сметка двете страни влязоха дружно в Европейския съюз. Смятам, че разделянето не би било от изгода за нито една от страните. Отделно, ние се намираме в географската външна страна на Европейския съюз. Абсолютно налага се да бъдат подхванати дейности, които да създадат по този начин, че двете страни да влязат дружно в Шенген. Това ще има голяма помощ за бизнеса, за жителите. Имаше сходна полемика, когато трябваше да се реши какъв да бъде методът по отношение на Канада. Видя се, че още веднъж общият метод на двете страни - с единодушие, с единодушие, както на дипломациите, по този начин и на политическите управления, направиха по този начин, че през днешния ден Румъния и България да са част от общия пакет и жителите на двете страни пътуват свободно, безвизово, до Канада ", сподели Кючюк. 

 

По думите му България би трябвало да одобри законодателство, което несъмнено ще даде убеденост на страна като Нидерландия, че процесите, които са тръгнали у нас - битката против корупцията и против проведената престъпност, ще бъде поредна политика на нашето държавно управление. 

 

" От друга страна ние би трябвало да намерим най-правилния метод да притеглим Австрия към нас. Десет години в тази страна се говореше, че стените пазят и че единственият метод да бъдат непокътнати австрийските ползи, австрийските жители и бизнесът, е посредством създаване на стени. Смятам, че тъкмо противоположното би трябвало да се приказва - че мостовете построяват доверие, добросъседство, другарство, че мостовете подкрепят бизнеса и хората да се схващат по-добре и да работят дружно ", сподели Кючюк, който е член на Комисията по превоз и туризъм в Европейския парламент. 

 

По думите му България се оправя добре с мигрантската рецесия.  

Кючюк заяви, че съгласно данни на " Гранична полиция " от януари до края на август тази година има 131 000 опита за незаконно секване на българската граница. " За същия интервал през 2022 година данните демонстрират нещо напълно друго, а точно 50 % са били по-малко опитите за незаконно секване. Затова споделям, че ние се оправяме добре с защитата на българската граница, която е европейска граница. Имаме своите проблеми, тъй като натискът е голям, само че организациите, които са ангажирани в защитата на границата, имат също своята роля ", сподели Кючюк. 

 

По думите му ние сме също толкоз жители на Европейския съюз, колкото и всички останали жители на Съюза. 

 

Според него концепцията за така наречен мини Шенген сред България и Румъния няма да работи, тъй като той не взема решение нито един от проблемите. 

 

" Ако, да кажем, че тировете ще минават свободно през българо-румънската граница, те още веднъж ще бъдат проверявани на границата с Унгария. Необходима е дипломация и сигурно политически дейности. Призовавам българското държавно управление да бъде интензивно - освен по формалните дипломатически и политически канали, а да потърси диалог с опозицията, да потърси диалог с обществеността, да потърси диалог с бизнеса. И тук имаме голяма роля всички - да се възползваме от политическата непоклатимост, с която разполага в този момент страната ни, и да създадем всичко допустимо този приоритет да се трансформира в действителна заложена цел с съответни резултати ", съобщи българският евродепутат. 

 

Влад Ботош, който е заместник-председател на Комисията по районно развиване в Европейския парламент, съобщи, че България и Румъния би трябвало да са в Шенген. " Нашето място е там, тъй като ние изпълнихме всички условия. Пристигам от Румъния и се забавих на границата поради големите опашки от транспортни средства. Това не може да не престава по този метод. Трябва да бъдат направени всички старания да бъдат уверени двете държавни управления на Нидерландия и Австрия за влизането на нашите страни в Шенген. Имаме неповторима опция през тази година да осъществяваме тази цел. Ако това не се случи, ще бъде доста мъчно през идната година. Успехът може да пристигна единствено с единодушие, единодушие. Призовавам държавните управления и президентите на двете страни да работят интензивно за реализирането на тази цел - да има идентични дейности, които да доведат до по този начин стремежи резултат от жителите на двете страни ", сподели Ботош. 

 

По думите му България и Румъния се употребяват от цялостната поддръжка на европейските институции. " В момента е време Европейският съвет да се раздвижи - по тази причина българските и румънските управляващи би трябвало да бъдат извънредно дейни ", сподели Ботош. 

 

Посланикът на България в Румъния Радко Влайков съобщи, че за него е необяснимо и незаслужено, че двете страни не са в Шенген.

 

" Забавянето на приемането на двете страни би довело до отчаяние в обществото. Това налива вода в мелницата на антиевропейските сили в нашите две страни. Следващите дни са решаващи за приемането ни в Шенген ", сподели Влайков. 

 

По думите му самодейността на Илхан Кючюк се вписва в цялостните старания на страната да може другите равнища на политическата власт и представителства в двете страни да обединят напъните си в най-решителния миг и да могат да се реализиран позитивни и за двете страни резултати. 

 

Бръндуша Предеску - дипломат на Румъния в България, съобщи, че двамата с дипломат Радко Влайков са тандем и това показва равнището на двустранните връзки. Румъния и България имат стратегическо партньорство. По думите на Предеску би трябвало да използваме повече инструментите, които ни предлага Европейският съюз, с цел да реализираме задачата си. 

 

Халил Летифов - ръководител на парламентарната комисия по превоз и известия, приказва за резултата върху транспортния бранш поради бариерите по границите. " Двете страни търпят загуби, само че такива търпи и цяла Европа ", сподели Летифов. Той заяви, че съгласно калкулации на Съюза на интернационалните превозвачи у нас към 100 млн. лв. са загубите на година за транспортния отрасъл поради това, че България не е в Шенген. Забавянето по границите, а също и замърсяването на въздуха от работата на камионите на място, до момента в който чакат да преминат граничните пунктове, също са част от вредите за двете страни. 

 

Гергана Паси - президент на " ПанЕвропа " и модератор на полемиката, сподели, че двете страни постоянно са печелили, когато са били дружно. 

 

Илхан Кючюк заяви, че на следващия ден ще има огледална конференция в Гюргево. " Изпращаме безусловно същото обръщение, че двете страни не би трябвало да бъдат разделяни. Стратегическата цел - влизането в Шенген, ще бъде последвана. Ние подкрепяме напъните на страната. Тези старания би трябвало да бъдат ориентирани в няколко измерения - на равнище политическа подготовка, на равнище дипломатическа подготовка, само че има голяма роля и това какво вършат бизнесът и университетските среди. Ние би трябвало да създадем всичко допустимо да споделяме с тези две скептични страни, с цел да ги убедим в правотата на нашата позиция ", съобщи Кючюк.

 

Сред участниците в конференцията бяха заместник-председателят на Народното събрание Филиз Хюсменова, български и румънски депутати, както и представители на бизнеса. 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg