България и Румъния споделят обща цел за усъвършенстване и разширяване

...
България и Румъния споделят обща цел за усъвършенстване и разширяване
Коментари Харесай

Президентът Радев в Букурещ: Не сме против Русия

България и Румъния споделят обща цел за рационализиране и разширение на енергийната и транспортна инфраструктура, която свързва двете страни и ще работят за построяването на нови мостове и фериботни връзки през река Дунав, които да насърчат контактите сред хората и бизнеса.

Това беше общата позиция на президентите Румен Радев и Клаус Йоханис, които разговаряха през днешния ден в Букурещ. Българският държавен глава е на публично посещаване в Румъния, оповестява прессекретариатът на президента.



Увеличаването на двустранния стокообмен, който доближава 3.9 милиарда евро през 2016 година и на туризма, са явен знак за възходящата наклонност в двустранните връзки, беше посочено на срещата. Утре президентите на България и Румъния ще открият в Букурещ Румънско-български бизнес конгрес, по време на който ще бъдат разисквани вероятностите за следващо развиване на капиталовото съдействие.

Румен Радев и Клаус Йоханис потвърдиха устрема на България и Румъния да задълбочат своето партньорство в границите на Европейски Съюз. Двете страни споделят общи позиции по редица тематики от европейския дневен ред и ще си сътрудничат за сполучливото осъществяване на своите ръководи на Съвета на Европейски Съюз - България през 2018 година и на Румъния през 2019 година





Обща беше позицията, че и България, и Румъния са изпълнили още от 2011 година всички критерии за участие в Шенгенското пространство и това би трябвало да бъде прието от всички държави-членки.

По време на срещата беше откроено и положителното двустранно съдействие в областта на сигурността. "Съвместните старания, които поставят България и Румъния в битката с незаконната миграция и защитата на външните граници на Европейски Съюз, битката с световния тероризъм и присъединяване в редица учения на нашите Въоръжени сили, са явен образец за общия ни принос за повишението на сигурността и стабилността на Балканите ", уточни Радев.

Българският държавен глава съобщи също по този начин, че за повишението на енергийната сигурност на страната ни е значимо интерконекторът, свързващ газопреносните мрежи на България и Румъния, да бъде реверсивен и да разрешава транспорт на природен газ и в двете направления. "Тази междусистемна връзка е част от бъдещия енергиен кулоар по оста Север-Юг. Това ще подсигурява доста по-голяма независимост на взимане на решения, по-голяма сигурност и най-важното - ниски цени ", сподели още Румен Радев.



В отговор на журналистически въпрос след края на срещата, за това кои детайли от битката с корупцията на румънския модел биха били използвани у нас, президентът съобщи, че този модел е потвърдил своята успеваемост на процедура, както с издадените неоправдателни присъди за корупция, по този начин и с възобновените за страната средства.

Най-важното е че Румъния е съумяла да сътвори обединен орган с ясни функционалности за битката с корупцията по високите етажи на властта, уточни българският президент. Румен Радев добави, че всяка страна има своите характерни особености и ние не можем да копираме непосредствено даден модел, тъй като структурата на правосъдната система в Румъния е друга от нашата.

Но ние би трябвало да вземем тези водещи правила, които да създадат по този начин, че доста да се снижи равнището на корупция в България. Имам поддръжката на президента Йоханис и ще продължим да обменяме опит в тази значима сфера, разяснява още Румен Радев.

Помолен да разяснява двустранното съдействие с Румъния в областта на защитата, президентът беше безапелационен, че когато страната ни се стреми към привличането на вложения, по-висок стопански растеж и по-добър стандарт на живот, би трябвало да подсигурява и по-добра сигурност и убеденост на своите жители като член на НАТО.



В отговор на журналистически въпрос, че България може да се ориентира към покупката на изтребител, който не е в произвеждане, президентът акцентира, че "това не са кренвирши, с цел да бъдат ей по този начин създадени, те се създават по поръчка ". Трябва да се прави и разлика сред новопроизведени самолети и такива, създадени преди повече от 30 години, добави още президентът Радев.

В Букурещ държавният ни глава постави цветя на паметниците на Васил Левски и Христо Ботев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР