България и Румъния ще влязат в Шенген през март 2024

...
Коментари Харесай

Румънският премиер: От март 2024 г. се присъединяваме с България към Шенген по въздух и море

България и Румъния ще влязат в Шенген през март 2024 година . Това оповестиха от вътрешното министерство на Румъния, уточнявайки, че на 23 декември е било реализирано съглашение с отрасловите министерства в България и Австрия за разширение на пространството с България и Румъния с морски и въздушни граници от пролетта на идната година. След това се планува да има договаряния за влизане в зоната за свободно придвижване и по сухопътните граници , като прогнозите са това да стане през 2025 г .

„ Материализирането на политическото съглашение в решение изисква единодушието на всички страни членки на Европейския съюз – процедурна стъпка, която ще продължи на следващия ден, на 28 декември 2023 година “ , прецизират от румънското Министерство на вътрешните работи.

По този мотив румънският министър председател Марчел Чолаку разгласи във Фейсбук: „ След 13 години Румъния най-сетне ще влезе в Шенген! “

В обявата си той удостоверява, че има политическо съглашение .

„ От март идната година румънците ще се възползват от преимуществата на Шенгенското пространство по въздух и море. Значението на пристанище Констанца ще нарасне доста. Също по този начин съм уверен, че през 2024 година ще приключим договарянията и за сухопътната граница “, прибавя той.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР