България и Румъния ще строят нов мост над Дунав при

...
България и Румъния ще строят нов мост над Дунав при
Коментари Харесай

България и Румъния ще строят нов мост над Дунав при Русе-Гюргево

България и Румъния ще строят нов мост над Дунав при Русе-Гюргево. Европейската комисия даде зелена светлина за финансиране на предпроектно изследване за нов мост в размер на 6,9 млн. евро. Общият бюджет на плана е 13,7 млн. евро, а остатъкът от средствата ще се обезпечи от бюджетите на двете страни.

Предстои най-късно доникъде на годината България и Румъния да подпишат съглашение с Европейската изпълнителна организация за климат, инфраструктура и околна среда за даване на финансирането. До 2026 година би трябвало да са изяснени техническите, финансови, правни и екологични параметри на плана за ново оборудване. 

Предвижда се мостът да бъде смесен – пътен и железопътен, с дължина към 2 км. Проектът обгръща и създаване на свързващата инфраструктура в сектор от 15 км на територията на всяка от страните. Мостът ще има и директна връзка с изграждащата се сега автомагистралата „ Русе – Велико Търново “.
България и Румъния подадоха през септември 2023 година взаимното предложение за финансиране от Механизма за свързване на Европа. На база на резултатите от предпроектното изследване, ще се вземе решение за местоположението и метода на финансиране на инфраструктурното оборудване. 

Първият мост над Дунав сред България и Румъния е издигнат преди 70 години (1954 г.), а вторият – през 2013 година От тогава до през днешния ден трафикът сред двете страни се е нараснал десетократно. С оглед бъдещото възобновяване на Украйна се чака потокът от товари по направлението „ север – юг “ да нарасне още повече, което прави планът стратегически значим за целия район.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР