България и Румъния ще бъдат допуснати до т.нар. въздушен Шенген

...
България и Румъния ще бъдат допуснати до т.нар. въздушен Шенген
Коментари Харесай

Австрия обяви при какви условия ще пусне България във въздушния Шенген

България и Румъния ще бъдат позволени до така наречен " въздушен Шенген " едвам когато нужните условия за това са изпълнени и твърдо открити. Това стана ясно от изказване на австрийския министър на вътрешните работи Герхард Карнер, представено от Българска национална телевизия.

Той разгласи, че Европейската комисия и Европейското председателство би трябвало да основат законодателна рамка за разширението на шенгенското пространство.

Условията на Виена са да бъде увеличена задачата на Фронтекс по опазването на сухопътната граница на България и Турция, както и двете нови страни в Шенген да одобряват бежанците от Афганистан и Сирия, регистрирани тук за първи път при влизането си в Европейски Съюз.

Австрия към този момент отхвърля да уточни и съответна дата за повдигане на ветото за пълноправното присъединение на България и Румъния в Шенген - т.е. да няма граничен надзор и на сухопътните граници.

" Въздушният Шенген ще бъде въведен, когато нужните условия са изпълнени и твърдо открити. Това значи, че разполагането на военни по външните граници на Европейски Съюз ще бъде доста увеличено, изключително в България, в Турция, само че също в Румъния и Сърбия, а сухопътните граници ще продължат да се управляват, изключително сред Румъния и България. И тези две страни би трябвало да одобряват бежанци, изключително от Афганистан и Сирия - това са ясните условия и позицията, по която се договорихме, в това число трите страни ", е представен да споделя Карнер.

Само преди ден управляващите София и Букурещ оповестиха, че са постигнали съглашение с Виена за разширението на Шенген. От изказванията стана ясно, че двете страни ще се причислят към така наречен " въздушен Шенген " на 31 март 2024 година Това ще наложи по-лек граничен надзор на границите по въздух. Информацията първо потегли от румънското Министерство на вътрешните работи, като няколко часа по-късно беше доказана и от румънския министър председател Марчел Чолаку и българския министър-председател Николай Денков.

Официалното изказване от Австрия обаче е много по-сдържано, а съответната дата за приемане на 31 март 2024 година липсва като информация. От него излиза наяве, че все още не се водят договаряния за отпадането на граничния надзор по сухопътните граници.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР