България и Румъния се присъединяват към Шенген: експерти говорят за

...
България и Румъния се присъединяват към Шенген: експерти говорят за
Коментари Харесай

Euronews: България влиза в Шенген на 31 март – какво ще означава това за цените, транспорта и туризма

България и Румъния се причисляват към Шенген: специалисти приказват за това какво ще значи това за цените, превоза и туризма. Март се обрисува да бъде трогателен месец за Румъния и България. Така написа в собствен преглед Euronews, отдаден на измененията, които се чакат в България и Румъния след влизането в Шенген. Обзорът обгръща основно цените, превоза и туризма.

 

Балканските страни ще влязат публично в Шенгенското пространство на 31 март.

Тогава те публично ще се причислят към Шенгенската зона, която разрешава свободно придвижване сред страните членки за 400 млн. жители.

Макар че и двете страни са членки на Европейския съюз от 2007 година, те към момента са задължени да демонстрират паспорти при влизане в други страни от Европейски Съюз. За разлика от доста други европейски жители.
През 2024 година граничният надзор за двете страни ще бъде банален и евентуално ще се трансформират и доста други аспекти.

 

 

Много се спекулира дали България и Румъния ще последват стъпките на Хърватия, която неотдавна влезе в Шенгенското пространство и която беше необятно подложена на критика за повсеместното повишение на цените след влизането си.

Не се чака в близко бъдеще България и Румъния да преминат към еврото, както направи Хърватия. Но без изненада съвсем незабавно ще има промени.

С помощта на специалисти от района ви представяме всичко, което можете да очаквате на 31 март.

Ще се покачат ли цените, когато България и Румъния се причислят към Шенгенското пространство?

Илейн Уорън е специалист по пътувания и създател на блога The Family Cruise Companion.

Тя се надява, че присъединението към Шенгенската зона няма да докара до неотложно повишаване на цените. Което може да отблъсне евентуалните туристи.

„ Засилената конкуренция може да балансира всяка наклонност за прекомерно внезапно повишение на цените в най-посещаваните места. Тъй като пасажерите могат елементарно да съпоставят цените през границите, хотелите и другите предприятия ще желаят да останат конкурентни във връзка с цените “, споделя тя пред Euronews Travel.

Изглежда обаче, че е прекомерно рано да се каже какво тъкмо може да се случи.

„ Възможно е също по този начин някои разноски последователно да се уеднаквят в по-голяма степен сред страните от Шенген. Но като цяло смесицата от резултати – повече гости, само че и по-ожесточена конкуренция – допуска, че въздействието върху цените няма да бъде ясно изразено. Популярните места може да отбележат непретенциозно нарастване, до момента в който селските региони и потребителските цени ще бъдат подложени на напън за понижаване “, прибавя Уорън.

„ Не можем да отречем, че присъединението към Шенген наподобява ще даде голяма сила на туризма в Румъния и България “.

Техните стопански системи ще получат обилни нови благоприятни условия. Ще бъде забавно да забележим по какъв начин ще се развият визитите и бизнесът в двете страни през идващите години.

Роберт Блашчик, началник на отдел „ Стратегически клиенти “ в световната финтех компания Conotoxia, споделя пред Euronews Travel, че въпреки евентуалните промени да не са еднопосочни, има вяра както за страните, по този начин и за посетителите.

Присъединяването към Шенгенското пространство има много неутрално влияние върху цените в тези страни. Особено първоначално. Незначителното позитивно влияние на намаляването на времето и разноските за авто превоз няма да се усети в началото.

Той споделя: „ В по-дългосрочен проект то има наклонност да се компенсира от по-силното търсене, подтиквано от повишаването на броя на посетителите. Въпреки това въздействието върху туризма е недвусмислено. “

Какво вкарват България и Румъния, с цел да привлекат туристи?

Румъния и България към момента са известни като много „ отвън утъпканите пътища “, рядко посещавани от туристи. Това обаче не значи, че те няма какво да предложат на посетителите.

Независимо дали става въпрос за известния в ТикТок спа център Therme в Букурещ, за перспективните празненство градове на Черно море или за София, оживената българска столица, има доста неща, които да привлекат туристите на изток.

Лучия Пола е специалист по пътувания и създател на блога за пътувания Viva La Vita. Тя е почитателка на Румъния и България и се надява, че преместването на Шенгенската зона ще отвори страните за ново потомство туристи.

„ Нямам самообладание да видя по какъв начин повече пътешественици ще открият тези скъпоценни камъни, споделя тя пред Euronews Travel. „ Очаквам внезапен растеж на туризма, което може да докара до по-голяма конкуренция сред доставчиците на туристически услуги. – а това значи още по-достъпни благоприятни условия за настаняване и превоз! “

Устойчивото пътешестване е доста настояща тематика сега, като туристите все по-често избират по-екологични способи на превоз, с цел да доближат до своите дестинации.

Лучия се надява, че балканските страни ще вземат това поради, до момента в който се пробват да привлекат повече туристи.

„ Посетителите ще имат повече независимост да изследват със лично движение и да употребяват по-екологични разновидности като влакове и колела. Тази смяна би могла да насърчи по-дълбокото оценяване на локалните култури и виновните туристически практики, което ще бъде от изгода както за околната среда, по този начин и за общностите, които посещаваме “, споделя тя.

Известно е, че неналичието на строги инспекции по границите без привилегии по Шенген отблъсква туристите, които считат, че не си заслужава да се занимават с това.

Това може да се промени – безусловно за една нощ, споделя специалистът по пътувания и съосновател на StayNewEngland.com Майкъл Донован.

„ Когато посетих България при започване на 2000 година, границите, които не са от Шенген, прибавиха трудност, която възпря някои самостоятелни туристи. Мисля, че след предстоящото присъединение към Европейски Съюз ще забележим повече туристи с раници и туризъм в жанр „ Евротрип “, изключително измежду по-младите европейци. Тази демографска група внезапно увеличи локалните стопански системи на други места след Шенген “, споделя той пред Euronews Travel.

В по-дългосрочен проект цялостната интеграция евентуално ще увеличи и стандартите в туристическата инфраструктура като средство за посрещане на по-големи размери. Като цяло това е една вълнуваща стъпка за района, която съгласно мен ще усили надълбоко неговата значителност на интернационалната туристическа карта през идващите години, прибавя Майкъл.

Може ли Румъния и България да станат жертва на свръхтуризма?

Макар да е ясно, че влизането на страните в Шенгенската зона ще усили туризма и ще поддържа стопанските системи им, има опасения, че свръхтуризмът, който е толкоз публикуван в Европа, скоро може да се трансформира в проблем.

Ритеш Радж, основен действен шеф и основен изпълнителен шеф на CuddlyNest, платформа за резервации за настаняване, счита, че „ включването в Шенген може да докара до свръхтуризъм в известни дестинации в Румъния и България “.

В известни туристически дестинации като Венеция, Барселона и Малага жителите дават отпор след години на неуважително държание на посетителите.

„ Цените в Букурещ са извънредно прилични, без значение дали става въпрос за хотел или за цената на една бира. В съпоставяне с множеството други европейски столици Букурещ сигурно не притегля същия брой хора, само че това носи своите преимущества, защото не се усеща прекомерно препълнен с туристи и пренаситен от тълпи. “ Това споделя Том Бурлет от The Stag Company.

Ритеш се притеснява, че с течение на времето и в България, и в Румъния може да се следи сходна наклонност.

„ Новата им известност може да докара до скок в цените на настаняването, локалните артикули и услуги, защото нарасналото търсене постоянно води до увеличение на разноските “, споделя той пред Euronews Travel.

Това обаче не е предрешено, споделя той.

„ Увеличеният туризъм би могъл също по този начин да подтиква диверсификацията на дестинациите. По-голямата досегаемост може да докара до изследване тук-там, които не са посещавани, като по този метод изгодите от туризма се разпределят по-равномерно в цялата страна – наклонност, която може да докара до по-устойчив и приобщаващ напредък в туристическия бранш. “

Ритеш допуска, че салдото сред възходящия туризъм и неналичието на верижни вреди зависи от управляващите на страните.  Според него триумфът „ значително ще зависи от това по какъв начин Румъния и България ръководят своите туристически политики и инфраструктура в изискванията на повишен брой гости “.

 

Източник – Euronews/Превод:SafeNews

Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР