България и Румъния се договарят в Брюксел на 7 февруари

...
България и Румъния се договарят в Брюксел на 7 февруари
Коментари Харесай

На 7 февруари 2000 г. договаряме Дунав мост 2 с Румъния

България и Румъния се договарят в Брюксел на 7 февруари 2000 година за създаване на втори мост над Дунав при Видин и Калафат. С построяването на това оборудване транспортната мрежа на България разрешава по-бърза връзка с страните от Централна и Северна Европа. 

Идеята за различен път през Видин стартира да се разисква още при започване на 80-те години като различен път на ферибот на линия до Калафат. Особено остро в България се усеща потребността от такава връзка през 90-те поради ембаргото по отношение на Югославия по време на политическата рецесия и войните на Западните Балкани.

Дълъг е пътят, през който минава този инфраструктурен план. През 2004 година е утвърдено финансиране, а три години по-късно е подписан контракт за строителство. Едва на 14  юни 2013 година в наличието на еврокомисаря Йоханес Хан мостът „ Нова Европа “ е открит публично, а от 15 юни 2013 година е в постоянна употреба. „ Дунав 2 “ коства над 250 млн. евро.

Съоръжението е с дължина 1971 метра, като включва по две пътни ленти във всяка посока, единична електрифицирана железопътна линия и велосипедна алея. Работите по инфраструктурата включват създаване на нова товарна железопътна гара и 7 километра нова железопътна линия, реорганизация на съществуващата пътническа гара и строителство на четири пътни възела на две равнища.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР