България и Румъния са повече от готови да се присъединят

...
България и Румъния са повече от готови да се присъединят
Коментари Харесай

ЕК: България е повече от готова за Шенген

България и Румъния са повече от подготвени да се причислят към Шенген. Такива са заключенията на работната група, образувана от специалисти от Европейската комисия и страните-членки, която посети двете страни този месец.

Така отговори на въпрос на Клуб Z говорителката на Европейска комисия Анита Хипер.

„ Резултатите в голямата си част са позитивни в голямата си част и не е открит нито един проблем, който би оправдал каквото и да било в допълнение отсрочване. Всички страни членки признаха големите достижения на България и Румъния при продължаващото мощно придържане към разпоредбите на Шенген. Чешкото председателство в този момент ще придвижи бързо въпроса ”, увери тя.

Визитата бе доброволна и бе проведена по самодейност на управляващите в София и Букурещ. Тя се състоя по-рано този месец. Вчера заключенията са били предадени на Съвета на Европейски Съюз, който има последната дума за влизането на двете страни в Шенген.

Решението би трябвало да бъде взето с цялостно единогласие. Нидерландия остана единствената страна от Европейски Съюз, която се опълчва на приемането ва България и Румъния в европейското пространство за свободно придвижване.

Европейската комисия непрекъснато акцентира, че двете страни са подготвени за Шенген. Миналата седмица Европейският парламент одобри резолюция, която приканва за бързото им приемане.

Парламентът на Нидерландия обаче одобри резолюция в противоположна посока.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР