България и Румъния продължават заедно в усилията си да се

...
България и Румъния продължават заедно в усилията си да се
Коментари Харесай

Премиерите на България и Румъния: Очакваме заедно да влезем в Шенген до края на годината

България и Румъния не престават дружно в напъните си да се причислят към Шенгенското пространство. Около това се сплотиха министър председателите на двете страни акад. Николай Денков и Йон-Марчел Чолаку в телефонен диалог през днешния ден, оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет. Двете страни се надяват това да се случи по време на испанското председателство на Съвета на Европейския съюз до края на тази година.

Подобряването на свързаността сред двете страни също е общ приоритет. То включва строителството на нов мост на Дунав при Русе-Гюргево, както и стартирането на фериботна връзка сред двата бряга на реката, която да облекчи трафика до построяването на новата инфраструктура, показват от Министерски съвет.

Румънският министър председател приветства предлагането на българския си сътрудник да се укрепи и тристранното съдействие по връзката юг – север в границите на самодейността „ Три морета “. Става дума за трасето Александруполис – Бургас – Варна – Констанца, което има голям капацитет за развиване в областта на енергетиката, превоза, търговията, осведомителните технологии. „ Ако успеем да осъществяваме този план, връзките сред Гърция, България и Румъния “ ще преминат на качествено ново равнище “, означи акад. Николай Денков.

България и Румъния ще продължат да си сътрудничат тясно във връзка с риска от замърсяване на Черно море поради експанзията на Русия в Украйна. Те следят индикаторите на морската вода и непрестанно обменят информация. В същото време са решени да се опълчват на злонамерените опити за преекспониране на казуса, което може да заплаши летния туристически сезон в двете страни.

„ Проведох добър телефонен диалог с новия министър-председател на България Николай Денков. Обсъдихме двустранното съдействие сред Румъния и България, нуждата да имаме по-силен глас в Европейски Съюз, съдействие по границите, стопански връзки и обща тактика за присъединение към Шенген “, написа Марчел Чолаку на страницата на румънското държавно управление в Туътър след диалога с премиера Николай Денков.

Вчера министър председателят акад. Николай Денков организира телефонен диалог и с нидерландския си сътрудник Марк Рюте. В диалога българският министър председател акцентира чувствителността на нашето общество по тематиката „ Шенген “ и означи дейностите на страната ни по взаимния пилотен план с Европейската комисия за предварителна защита на противозаконната миграция.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР