България и Румъния не са дорасли за Шенген. С това

...
България и Румъния не са дорасли за Шенген. С това
Коментари Харесай

Австрия: Само България и Румъния да се страхуват от вето за Шенген, подкрепяме Хърватия

" България и Румъния не са дорасли за Шенген ". С това заглавие електронният уебсайт на австрийското радио и телевизия разгласява материал за почналото посещаване на австрийския канцлер Карл Нехамер в Хърватия.

Среща срещата с хърватския му сътрудник Андрей Пленкович, той е декларирал, че поддържа приемането на Хърватия в Шенгенското пространство, но отхвърля приемането на България и Румъния.

Нехамер акцентира, че малко незаконни мигранти идват през Хърватия, до момента в който 40% от тях минават през Турция, България, Румъния и Унгария. Според него Австрия изпитва извънреден напън от незаконните мигранти, макар че е вътрешна, а не гранична страна в Европейски Съюз. Той напомни, че още през 2015 година Австрия е приела и осигурила протекция на доста хора.

Сега дискутираме за разширение на Шенгенското пространство, като в същото време виждаме, че външните граници са незадоволително или въобще не са предпазени, а въпреки това вътрешната гранична отбрана би трябвало да намалее. От наша позиция това няма да е допустимо. Така не може да се случи разширението на Шенгенското пространство, съобщи канцлерът. Наскоро в Сърбия той повтори тезата си за смяна на системата за приемане на бежанци.
Системата на Европейски Съюз за даване на леговище се провали. Стигнахме досега, в който обособените страни от Европейски Съюз търсят нови форми на партньорство отвън опциите на Европейски Съюз.
Карл Нехамер, канцлер на Австрия

Австрия ще поддържа участието на Хърватия в Шенгенската зона, сподели в Загреб австрийският канцлер Карл Нехамер. Хърватия извършва образцово условията за отбрана на границите, не виждам никакъв проблем там. За трите страни ще се гласоподава поотделно и единствено България и Румъния могат да се опасяват от австрийско несъгласие, сподели Нехамер.

Той уточни, че в Австрия има 100 000 души, които са минали границата нелегално, като 75 000 от тях са минали през страни като Румъния, България и Унгария, без да бъдат регистрирани от тамошните органи за сигурност.

Това е риск за сигурността и ние би трябвало да се погрижим за него. Днес Австрия е изправена пред огромно предизвикателство. Подложени сме на голям напън поради незаконната миграция и не пазиме външната граница на Европейски Съюз, предизвести Нехамер.

Предстои и шведския парламент да реши дали да даде поддръжката си за разширението на Шенген с България и Румъния. Някои партии към този момент обявиха, че са срещу.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР