България и Румъния имат потенциала да изградят не само още

...
България и Румъния имат потенциала да изградят не само още
Коментари Харесай

Курумбашев: България и Румъния трябва да строят мост при Силистра - Кълъраш

България и Румъния имат капацитета да изградят освен още един мост над Дунав, а няколко моста. Това съобщи евродепутатът Петър Курумбашев, който инициира среща по отношение на построяването на мост над Дунав при Силистра - Кълъраш с специалисти, поданици на региона и представители на румънските общини Слобозия и Кълъраш.

" Обидно е, че в Германия има 34 моста на приблизително разстояние 5 км, а в България мостовете са два на разстояние 300 км един от различен. Дори и без европейско финансиране, построяването на моста Силистра - Кълъраш може и би трябвало да стартира като план на двете страни ", съобщи Курумбашев.

По думите му построяването на моста може да стане със основаването на взаимна планова компания, посредством която да се кандидатства за финансиране от Европейската капиталова банка. " Нейната функционалност е точно такава - да финансира държавни планове, представляващи огромен обществен интерес. "

" Хубаво е двете страни да заявят ясно и по какъв начин ще се развива тяхната пътна инфраструктура, с цел да не повторим случилото се при построяването на моста Видин - Калафат. От румънска страна инфраструктурата там е добра, само че България има да свърши още много работа по път Е79 ", добави евродепутатът.

Според Курумбашев построяването на този план ще подтиква развиването освен на търговията и туризма, само че и ще се трансформира в най-хубавата сухопътна връзка сред Русия и Турция.

" От друга страна, мост Силистра - Кълъраш ще разтовари доста трафика Русе - Гюргево, където 10-километровите опашки от камиони основават съществени усложнения. Не виждам някой в България или Румъния да е възразил против нуждата от този мост и се надявам, че в най-скоро време този план най-сетне ще излезе от сферата на споразуменията и обещанията. "

Темата разяснява и кметът на община Слобозия Адриан Мочианиу. Според него е доста тъпо, че досега са провеждани толкоз доста диалози по тематиката, само че без резултат.
" Ползите от построяването на моста са за целия район ", добави Мочианиу.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР