България и Румъния имат още какво да направят в съдебната

...
България и Румъния имат още какво да направят в съдебната
Коментари Харесай

Какво ни каза Еврокомисията с доклада за върховенството на закона


България и Румъния имат още какво да създадат в правосъдната система според годишния доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в Европейски Съюз. Общо шест рекомендации бяха отправени към страната ни. 

България продължава да има проблем с дейността на Инспектората към Висшия правосъден съвет, политическото въздействие над съвета, както и при определянето на неговия състав.

 
Определено обсъждахме доста нещата с органите за реформата на правораздаването, но също по този начин знаем, че политическата обстановка в страната е много сложна. Ако постоянно организирате избори, е много трудно да се приемат закони и да се приложат, да се приемат реформи от парламента.  Продължаваме да настояваме за много промени. Надявам се, че с новата политическа ситуация ще бъде по-лесно.
Дидие Рейндерс, еврокомисар по правораздаването

В отчета се загатва и отстраняването на Иван Гешев, без да се разяснява. Но е подчертано, че гласуването в Пленума на Висш съдебен съвет демонстрира каква значима роля играе основният прокурор. Страната ни е постигнала прогрес по въпроса с състезанията за повишение на съдии и за отбягване на дълготрайното им командироване.

Напредък няма за окончателните присъди за корупция по високите етажи на властта. Но се отчита известен прогрес при ограниченията против корупцията в администрацията, в това число в полицията и правосъдната власт. Все още липсват ограничения за обезпечаване на честност на висшите чиновници в администрацията.

" Последни стъпки ” се предприемат за окончателното унищожаване на мониторинга над България и Румъния по Механизма за съдействие и инспекция, който е в действие след приемането на двете страни в Европейския съюз през 2007 година

 
Това е последният етап, който беше стартиран днес. Комисията информира съвета. Изпратихме писмо и също по този начин Народното събрание за своето намерение да завърши с механизма си за Румъния и България, който ще бъде напълно заменен от годишния цикъл за върховенството на закона. 
Вера Йоурова, заместник-председател на Европейска комисия

Според Йоурова, връзка сред механизма и разширението на Шенген - няма. Препоръката е -  България и Румъния да бъдат по-активни в дипломатическите дейности, с цел да убедят останалите страни - т.е. Нидерландия и Австрия, че са подготвени да влязат в пространството за свободно придвижване. 

В отчета се допълва, че нашата страна е почнала да лишава поданството на задгранични вложители поради неспазването на закона, както и че е престанала да издава “златни ” паспорти против вложения. Продължава и подготовката на ограничения за използване на отговорностите по въпроса за собствеността на медиите.

 

Коментар на интернационалния редактор Тодор Драганов вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР