България и регионът могат да бъдат водещи в Европа по

...
България и регионът могат да бъдат водещи в Европа по
Коментари Харесай

Иновационната долина – с първи партньор

България и районът могат да бъдат водещи в Европа във връзка с производството на земеделски артикули, тъй като имаме прелестна природа и климат. За да бъде устойчива тази тяхна позиция обаче, са ни нужни технологиите, които оказват помощ да реагираме съответно на климатичните промени. Именно високите технологии са бъдещето на България.

С тези думи министър председателят акад. Николай Денков откри новата постройка на Центъра по растителна систематична биология и битехнологии в Пловдив, построен по плана PlantaSYST.

През 2017 година това е единственият теоретичен план от България, утвърден за европейско финансиране за основаване на върхови научни достижения в тази област. Днес това е водещ институт в района и в България, профилиран в основаването на нови биологично чисти сортове на аграрни култури, устойчиви на суша и рискови температури.

В новопостроения теоретичен комплекс действат седем научни отдела, а учените и студентите разполагат с новаторски проучвателен корпус от две секции – оранжерии, шест научни лаборатории, осем климатични стаи и 20 профилирани пространства с инсталация.

По-рано денем министър-председателят взе участие в откриващото събитие на европейската самодейност за европейски иновационни долини. Над 200 са претендентите от целия Европейски съюз, които са подали заявки да бъдат подкрепени по тази стратегия.

От България е утвърдена като претендент една иновационна котловина. Тя е в региона „ Продоволствена сигурност “ и е на съдружие „ Регионална иновационна котловина Пловдив за дълбоки технологии в биоикономиката и питателните системи “, в което вземат участие 84 сътрудници от Южен централен регион.

Пловдивската иновационна котловина към този момент има сътрудник от Белгия, с който ще сътвори иновационен клъстер в областта на биоикономиката и питателните системи.

До март 2024 година ще бъдат избрани първите 100 районни иновационни долини, които ще могат да получат финансиране от Европейски Съюз. Останалите ще получат документ и правото да аплайват за европейски средства на идващ стадий.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР