България и Палестина ще работят за активизиране на двустранните връзки

...
България и Палестина ще работят за активизиране на двустранните връзки
Коментари Харесай

България и Палестина се договориха да активизират сътрудничеството в икономиката и образованието

България и Палестина ще работят за активизиране на двустранните връзки с акцент върху стопанската система, туризма, образованието и опциите за образование, които оферират българските университети, оповестиха от Министерство на външните работи.

За това се договориха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на и министърът на външните работи и експатриатите на Палестина Рияд ал Малки. Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на е на първо публично посещаване в Рамалла, където беседва още и с премиера Мохамед Щайе.

„ Вярвам, че околните връзки сред хората са фундаментални за развиването на съдействието ни в разнообразни области. Палестина е включена като предпочитана страна в Средносрочната ни стратегия за публична помощ за развиване и филантропична помощ за интервала 2020-2024 година с фокус върху образованието. Вече 5000 палестинци са приключили български университети “, съобщи Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на.

Тя и министър Малки подписаха Спогодба за съдействие в региона на образованието, науката, културата, младежта и спорта сред държавното управление на Република България и държавното управление на Палестина.

„ Ние сме доста окуражени от връзките с България. Винаги виждаме опция за тяхното активизиране и даваме най-хубавото от себе си “, сподели Рияд ал Малки. Той благодари на страната ни за поддръжката, която оказва за обезпечаване на стипендии на палестински студенти в български университети.

Специално внимание в диалозите бе отделено и на икономическите контакти като двете страни ще работят за усилване на връзките сред бизнеса и увеличение на двустранния стокообмен. Работи се и по сключване на съглашение за съдействие сред комерсиалните камари на България и Палестина. През 2019 година българският експорт е бил на стойност 800 000 $, а за първото полугодие на 2020 година - 400 000 $.

„ Към момента стокообменът ни е много невисок. Надявам се да видя повече български артикули на вашия пазар и повече палестински артикули у нас, когато установим по-близко съдействие сред комерсиалните ни камари “, сподели Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на.

Тя означи и интереса на палестинците към българския туризъм, за който спомага и работещата в Рамалла българска консулска работа. „ Досега 100 % от подалите заявление тук за българска виза са получили такава. Надявам се този интерес към България да е фактор за активизиране на икономическите връзки и туризма. Бих желала да видя повече палестински туристи в България “, сподели външният ни министър.

Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на и Рияд ал Малки разискаха и рецесията с ковид, обстановката в района и Близкоизточния кротичък развой. Вицепремиерът Захариева засвидетелства смисъла, което България придава на връзките с Палестина и Израел и за намиране на спокойно решение на спора по сред им.



„ Ние сме другари и на двете страни. Смятам, че България може да играе значима роля като другар и на двете. Вярваме, че единственият метод са директни договаряния с Израел, с цел да се реализира задоволително и за двете страни, заслужено и стабилно решение в сходство с правилото за две страни “, сподели Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на.

По време на диалозите на вицепремиера Захариева с премиера Мохамед Щайе бе маркирано желанието и на двете страни за насърчаване и активизиране на връзките в бизнеса и туризма. Мохамед Щайе посочи историята на положителните българо-палестински връзки. Обсъдени бяха и интернационалните въпроси с акцент върху постигането на дълготраен мир в района на Близкия изток.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР