България и още пет страни членки на Европейския съюз предлагат

...
България и още пет страни членки на Европейския съюз предлагат
Коментари Харесай

Пандемията в развитие: Заболелите в Испания намаляват, Турция няма да използва АстраЗенека

България и още пет страни членки на Европейския съюз оферират компенсационен механизъм за систематизиране на имунизациите против Covid-19 в Европейски Съюз на база човек от популацията и с обезпечените спомагателни дози да бъдат обезщетени тези десетина страни, които разполагат с по-малко количества ваксини. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов след видеоконферентна среща с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел.

„ На база глава от популацията и с новите 10 милиона плюс четири отпреди от това на „ Пфайзер/Бионтех “ да бъдат обезщетени тези 10 страни, които имат по-малко ваксини, дублирам, въобще не по наша виновност. Ние настояваме да се съблюдава решението на Европейския съвет. Само по този метод можем да спазим европейският принцип за взаимност “, разяснява Борисов.

Във видеосрещата са взели участие също австрийският канцлер и министър председателите на Словения, Хърватия, Латвия и Чехия.

Турция към този момент не възнамерява да употребява Covid имунизацията на британско-шведската компания " АстраЗенека " . Страната разчита да получи до края на месеца 4,5 милиона дози от имунизацията против ковид на фирмите „ Пфайзер “ и „ Бионтех “.

Вестник " Сабах ", представен от ТАСС, оповестява, че управляващите в югоизточната ни съседка договарят непосредствено с генералния шеф на „ Бионтех “ Угур Шахин, който е от турски генезис. 

След като бъде доставена първата партида, в продължение на 15 дни ще бъдат осъществявани проби, а по-късно ще бъде взето решение за използването на препарата измежду популацията. Ваксинацията няма да бъде наложителна.

Жителите на Турция ще могат да избират сред имунизацията на „ Пфайзер/Бионтех “ и китайската " КоронаВак ", която все още публично и необятно се ползва в страната.

Властите на Южна Корея ще продължат да употребяват в страната имунизацията против ковид на компанията " АстраЗенека ", съобщи организация ТАСС, като се базира на Националната организация за надзор и профилактика на болесттите. Новината идва на фона на решението на редица европейски страни краткотрайно да прекратят имунизацията с препарата.

В известието на организацията се отбелязва, че не са били открити връзки сред имунизацията с продукта на „ АстраЗенека “ и образуването на тромби при пациентите.

По-рано управляващите в Южна кория позволиха потреблението на имунизацията на " АстраЗенека " и при хора над 65-годишна възраст.

Столицата на Южна Корея разпорежда тестване за ковид на всички задгранични служащи

Същевременно беше обявено, че в южнокорейската столица Сеул през днешния ден ще бъде издадена 15-дневна административна заповед стотици хиляди задгранични служащи и техните работодатели да бъдат тествани за ковид, а за неспазване на наредбата се плануват санкции в размер на хиляди долари. Това съобщи Ройтерс, като цитира представители на управляващите.

Ще се тестват работодателите на най-малко един задграничен служащ, както и задграничните служащи.

Решението се взема макар рецензиите против сходна политика в прилежащ на Сеул район, която беше избрана като ксенофобска и дискриминационна, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Властите в азиатската страна споделиха, че мярката се подхваща за да се ограничи разпространяването на ковид.

Според Южна Корея заразяванията измежду задграничните служащи са високорискова обстановка.

По данни от декември 2020 година в Сеул е имало 242 623 регистрирани задгранични служащи, споделя министерството на правораздаването. Но чиновници от градската администрация пресмятат, че действителният им брой може да е към 390 000.

Продължава да понижава броят на инфектираните с Covid-19 в Испания, която мина третата вълна и сега цифрите са сходни с тези от средата на август предходната година. 

За последните 24 часа са регистрирани 4 962 нови случая и 141 са умрелите при население от 47 милиона души. На пика на вълната инфектираните бяха над 45 хиляди дневно.

Пикът на третата вълна на пандемията в Испания беше сред 20-ти и 24-ти януари . По думите на министъра на опазването на здравето Каролина Дариас тя е била " доста по-силна и смъртоносна от втората ". 

След месеци на строги ограничавания честотата, която беше над 900 случая на 100 000 поданици към този момент спадна на 127. В цялата страна в болница са 8 348 пациенти, като 2 037 от тях са в интензивни отделения. Ваксинираните надвишиха 12% от популацията, а над 82 на 100 са тези, които желаят да се имунизират допустимо най-бързо. 

Заради положителните резултати Германия извади 6 испански района от рисковите зони и отстрани карантината, след което хотелските резервации на Балеарските острови скочиха внезапно, макар условието за негативен PCR тест. Това принуди някои от самолетните компании да усилят броя на полетите. 

Здравните управляващи обаче са раздвоени. От една страна желаят туризмът да се съживи, а от друга се тормозят от нова вълна на пандемията. В опит да избегне разпространяването на новите варианти на ковид държавното управление на Педро Санчес удължи рестриктивните мерки за влизане в Испания със аероплан от Бразилия и Южна Африка до 30 март.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР