България и още над 30 други държави и международни организации

...
България и още над 30 други държави и международни организации
Коментари Харесай

България е сред учредителите на Коалицията за подпомагане на украински деца

България и още над 30 други страни и интернационалните организации сътвориха в Киев Коалиция за подкрепяне на завръщането на украински деца , нелегално депортирани или наложително преместени от Руската федерация от краткотрайно окупираните територии на Украйна. България беше показана от съветника по външна политика и политика за сигурност Драгомир Заков, оповестиха от Министерски съвет.

Към момента над 19 000 деца са нелегално изведени от Украйна , отделени от фамилиите им, като съветските управляващи отхвърлят информация за местонахождението им .

За част от децата има данни за промяна на самоличността и нелегално осиновяване от съветски жители. Действията на Руската федерация съставляват жестоко нарушаване на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето . Това е и едно от най-тежките нарушавания на интернационалното филантропично право и правата на индивида, защото визира най-уязвимите и беззащитните - децата.

Инициативата е част от почналия развой по Формулата за мир за Украйна, в който България, като съпредседател на работната група дружно с Финландия към този момент взе участие интензивно по тематики като продоволствена, нуклеарна и екологична сигурност, означават още от Министерския съвет.

На 7 декември 2023 година Министерският съвет утвърди присъединението към Коалицията и изрази подготвеност България да подпише декларация на страните-участнички, когато тя бъде отворена за сключване.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР